ÖPE-javaslat

2021.10.04. 16:28

Intézkedhessen az iskola falain kívül is a tanár!

Az Összefogás Pécsért eljuttata a Fidesz parlamenti frakciójához azon javaslatait, amelyekkel a jövőben elejét vennék a Jancsula Dezsőéhez hasonló történeteknek.

Vizvári Soma

Fotó: L. L.

Javasolják Kővári Jánosék, hogy a tanárok esetében a közfeladatot eljáró személyt illető védelmet terjesszék ki akár az iskola falain kívülre is. Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke ezt hétfő délelőtt jelentette be a Pécsi Belvárosi Általános Iskola előtt tartott sajtótájékoztatóján.

- Életszerűtlen, hogy csak az iskola falain belül intézkedik egy tanár – hangoztatta az önkormányzati képviselő.

Kővári János kifejtette, azt az álláspontot képviselik, hogy minden esetben, amikor a rájuk bízott gyerekeket kell megvédeniük, a tanárokat illesse meg a közfeladatot ellátó személyeknek járó védettség.

A politikus erre az osztálykirándulás példáját hozta fel, mint olyan helyzetet, amikor hiába vannak az iskola falain kívül, a tanár felelős a gyerekek épségéért. Az ÖPE elnöke hozzátette, azt is javasolják, hogy a tanároknak legyen joguk személyek visszatartásához a rendőrök kiérkezéséig, vagy az iskolaigazgató megjelenésig.

Kővári elmondta, javaslataikat már el is juttatta a Fidesz parlamenti frakciójához, abból a célból, hogy a kormánypárti képviselőcsoport vizsgálja meg a törvénymódosítás lehetőségét.

Az ÖPE azért dolgozott ki több szakjogász segítségével egy törvénymódosítást elősegítő javaslatcsomagot, hogy a Jancsula Dezsőéhez hasonló történet ne fordulhasson elő még egyszer.

Mint ismert, a Pécsi Nevelési Központban dolgozó tanárt azért ítélték nemrég 170 ezer forint pénzbírság megfizetésére, mert tavaly rendreutasított két tizenévest, akik az iskola területén dohányoztak, majd az egyiküket hátizsákjának pántjánál megfogta.

A bíróság ezt úgy ítélte meg, hogy a köztiszteletben álló tanár korlátozta a fiatalt a szabadságában. Az ítélet miatt a harminchat éve tanító Jancsula Dezsőt az iskola fenntartójának el kell bocsájtania az iskolából. Emiatt múlt hét pénteken mintegy ezren jelentek meg azon a demonstráción, amelyet a tanár melletti kiállás céljából szerveztek meg a nevelési központ melletti téren.

Még koránt sem biztos, hogy Jancsula Dezsőnek néhány évvel a nyugdíj előtt végleg el kell köszönnie hivatásától. A pécsi tanár tárgyalási kérelmet adott be ügyében, jogi képviselőt pedig az iskola fenntartója biztosít számára. Jancsula Dezsőnek emellett szükség esetén Kővári Jánosék is jogi segítséget nyújtanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!