Megújult a szülészet

2021.10.20. 17:30

Modern környezetben várják a leendő édesanyákat Szigetváron

Megújult, modern környezetben várják az édesanyákat a Szigetvári Kórház szülészeti osztályán. A megszépült részlegen már tavaly óta segítik világra az újszülötteket, ám a járványhelyzet miatt most került sor a nyilvános sajtóbejárásra.

Mohay Réka

Fotó: L. L.

A kórház az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Családbarát Szülészet” pályázaton közel negyvennégy millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert két évvel ezelőtt. Ennek köszönhetően már teljes egészében korszerűsített környezetben hozhatják világra gyermekeiket a kismamák.

A támogatásból felújították a szülőszobákat a hozzá tartozó vajúdóval, így intimebb környezetben szülhetnek az édesanyák. Korábban paravánok választották el a helyiségeket, most három fallal elkülönített szülőszoba áll rendelkezésre. A gépészeti elemek, orvosi gázellátó hálózat is teljesen le lett cserélve, új világítási berendezések kerültek a termekbe.

A szülészet így kifejezetten alkalmas alternatív szülési technikák igénybevételére, mint például a kádban szülés.

– A víz jótékony hatású lehet az ellazulást illetően, illetve abban, hogy a magzatvízből így egy hasonló közegbe érkezik az újszülött, kisebb traumát jelentve számára. Segíthet továbbá a szabad testhelyzet változtatás lehetővé tétele is. Vannak vajúdólabdáink is, melyekre rá lehet ülni, ezzel is segíthető a vajúdási folyamat – mondta el dr. Hartmann Tamás szülész-nőgyógyász főorvos.

Az édesapákat is be tudják vonni

A nyilvános átadón dr. Berecz János kórházigazgató elmondta, a fejlesztéseket az elmúlt évek szülésszámának nagy emelkedése is indokolta az intézményben, mely tíz év alatt 460-ról 765-re emelkedett. Nagy Csaba országgyűlési képviselő kiemelte, a családtámogatásoknak köszönhetően megfigyelhető a növekvő gyermekvállalási kedv, sokan pedig a nagyvárosokból kisebb településekre költöznek családot alapítani.

A kórházban az édesapáknak külön öltözőt is kialakítottak, így a megfelelő higiéniai feltételek biztosítottak az apás szülésekhez is. A támogatási forrás a szülészet dolgozóinak szakmai továbbképzéseken való részvételét is lehetővé teszi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!