vízállás

2021.10.12. 16:40

Nem várható vészes apály Mohácsnál

A Duna vízszintje már két méter alá esett, s az előrejelzés szerint a jövőben is hasonlóan alakul a vízállás – írja a Mohácsi Újság.hu.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

2002-ben a mohácsi kompkikötő szinte turistalátványosság lett a vízállás miatt

A hajósokat ugyanakkor aggaszthatja az apály, kritikus határnak a 150 centis víz számít, az alatt a nagyobb merülési mélységű hajókat csak félig rakodják, nehogy zátonyra fussanak. Mohácsnál az elmúlt héten ennél is kisebb volt a víz, néhány tíz centimétert azonban ezt követően emelkedett.

Egyelőre azonban biztosan nem kell vészes apálytól tartani, a Duna vízgyűjtő területein hullott csapadék hatására kisebb árhullám indulhat el, így várhatón nem alakul ki a 2018-as nyári, őszi időszakhoz hasonló helyzet, amikor sorra dőltek meg a negatív rekordok. 2018 októberében például, amióta mérik, még soha nem jegyeztek fel olyan alacsony dunai vízállást Mohácsnál, mint akkor: 62 centimétert mutatott a mérce, egy centivel kevesebbet, mint 2013-ban, amikor az addigi rekordot regisztrálták. A teherhajók forgalma leállt, s a kompon is súlykorlátozást kellett elrendelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában