Derűs kilátások

2021.10.01. 17:30

Örömmel és lelkesen szedték a szőlőt az élményszüreten

Élményszüretre invitálták a siklósiakat és környékbelieket pénteken délelőtt Joó Tamás Pincészetéhez.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Reggelivel kínálták az élményszüretre érkezőket Joó Tamás Pincészeténél. A finom falatok elfogyasztása, illetve a must, és a borok kóstolása közben minden résztvevő ráhangolódott a munkára, majd Riegl Gábor siklósi polgármester köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a szüret, a borászatok, a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás nagyon fontos Siklós életében, és a városvezetés igyekszik mindenben segíteni a szektorban dolgozók munkáját.

Beszélt arról is, hogy az előző napi testületi ülésen vették be a Máriagyűdi Bazilikát a helyi értéktárba, a siklósi Vince napi hagyomány pedig az elmúlt héten került a megyei értéktárba.

Amíg a résztvevők lesétáltak az Akasztófa dűlőről, addig Joó Tamás mesélt lapunknak az idei szüretről.

– Most olaszrizlinget fogunk szüretelni. Ezzel egy kicsit helyreállt a rend, hiszen amikor én gyerek voltam, akkor mindig októberben szedtük az olaszrizlinget, az elmúlt pár évben viszont a globális felmelegedés miatt ez nem volt jellemző, sőt gyakran már augusztusban szüreteltük ezt a középérésű fajtát. Most sokkal jobbak a cukortartalmak, és a várható alkoholkihozatal is – mondta. A rozék már a pincében vannak, s mivel a tavalyi évhez képest két-három héttel később indult az idei szüret, a fajták egymásra értek, tehát egyszerre kell sok fajtát szedni.

Joó Tamás családjával majdnem hét hektárról szüretel, amelyből évente 50-60 ezer palack bort állítanak elő. Mint mondta, a járványhelyzet előtt csak vendéglátóhelyekre értékesítették boraikat, 80 százalékban budapesti éttermekbe szállítottak, de azok közül is még több zárva van, így az elmúlt másfél-két évben át kellett alakítaniuk a stratégiájukat. Az idei szüretről elmondta, jó évjáratnak ígérkezik az idei, kevés volt a csapadék az elmúlt hónapokban, ezért a bogyókban kevesebb a lé, magas alkoholtartalomra számítanak. Magas savak jellemzik az idei évjáratot, melynek Villányi Borvidéken különösen örülnek.

Az élményszüretet a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. szervezte a határon átnyúló Interreg pályázati program keretében, a szőlőszedés után a résztvevők a Máriagyűdi Bazilikába látogattak, majd bejárták a templom köré épített sétányt, visszatérve a pincészethez pedig vacsora várta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!