arckép

2021.10.18. 11:30

Orvosnak készül és időnként lóhátra pattan Haramzáné Józsa Margit

Húszas éveik közepén sokan még csak gondolkodnak, miként is alakítsák a jövőjüket, Haramzáné Józsa Margit azonban korán megtalálta azt az utat, melytől életét igazán kereknek érzi. Huszonöt évesen végzős az orvosin, emellett két kisfiút nevelnek férjével.

Mohay Réka

Fotó: S. T.

– Sikerül összeegyeztetni a gyermeknevelést az egyetemi teendőkkel?

– Nagyon szeretem, amit csinálok, talán ez a legfontosabb, ugyanakkor az időbeosztás is számít. A gyerekek mellett sokkal koncentráltabb lettem, rövidebb idő alatt végzek a feladatokkal. A sebészeten végzem a gyakorlatomat, s a műtőben is fontos az a fajta állandó lélekjelenlét és felelősség, amit a gyerekek mellett megtapasztaltam.

– Jut ideje mindenre?

– A picik születésekor kihagytam 1-1 évet, de várandósan is bejártam az órákra, amíg tudtam. A családom a legfontosabb, nem ragaszkodtam görcsösen az egyetem mielőbbi elvégzéséhez. Inkább próbáltam alkalmazkodni a körülményekhez, arra koncentrálni, hogy haladjak előre. Az egyetem és az anyaság ki is egészítik egymást, amikor az egyikben megfáradok, a másikban megpihenhetek. Törekszem arra, hogy mindig az aktuális tevékenységemre tudjak figyelni és maximálisan jelen legyek benne.

– Miből merít erőt a hétköznapok során?

– A férjemre mindig számíthatok, ez sokat jelent. Édesanyám is példaként áll előttem, aki nyolc gyermeket nevelt fel szeretettel, odafigyeléssel. Szoktam mondani, ahhoz képest ez talán nem is akkora feladat. Végső soron pedig az Istenbe vetett hit ad erőt mindenhez, enélkül nem is tudnék helytállni.

– Ritka ez a kiegyensúlyozott, tudatos hozzáállás.

– Sosem voltam nagy bulizós alkat, s nem akartam az anyaságot halogatni. Úgy érzem, az életem így kerek és hasznos. Szeretek előre nézni, építkezni. Szerintem nem szabad félni az elköteleződéstől és megéri az élet mellett dönteni. Az életem nem szűkül be ezek által, sokkal inkább kibontakozik és színesebb lesz. Ezek a tapasztalataim mélyítik, gazdagítják az életről alkotott képem.

– Olasz felmenőkkel is rendelkezik.

– Dédanyám az észak-olasz Ossanából származik. Különleges történet, dédapám az első világháború idején járt arra, az isonzói csatában harcolt. Ott ismerkedtek meg, és bár az ellenséges oldalon álltak, szerelem szövődött közöttük. Nagy bátorság kellett dédanyámnak, hogy hazáját elhagyva egy ismeretlen országba költözzön, de vállalta ezt, és ha nem tette volna, most én sem lennék itt.

Változatos és színes a család élete

Haramzáné Józsa Margit 1995-ben született Budapesten, nyolcgyermekes családban. A biológia szeretete és tudásvágya vezette a pécsi orvosi karrára, idén utolsó éves. Gyakorlatát a sebészeti klinikán végzi, a gyermekgyógyászat és a háziorvosi munka is érdekli. Fennmaradó idejében hosszúhetényi kertjükben tevékenykedik. Férje, Haramza Márk, történész és fegyverkovács, akivel lovas középkori hagyományőrző programokon is részt vesznek. Két gyermeket nevelnek, Misi 4, Gyuri 2 esztendős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!