Konfliktusok

2021.10.26. 20:06

Semjén Zsolt a brüsszeli támadásokról beszélt a pécsi fórumon

Őri László és Kővári János fogadta Pécsett a miniszterelnök-helyettest, aki szerint Magyarország és Brüsszel között több olyan konfliktus is van, amelyben a kormány nem engedhet.

Vízvári Soma

Fotó: Löffler Péter

Három fő konfliktusa van Magyarországnak az Európai Unióval – nyilatkozta Semjén Zsolt a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában megrendezett fóruma előtt, Őri Lászlóval, és Kővári Jánossal közösen tartott sajtótájékoztatóján kedden.

 

Magyarország miniszterelnök-helyettese elsőként a klímavédelmet említette meg. Mint mondta, míg az Európai Bizottság álláspontja az, hogy a klímavédelmi intézkedéseket a fogyasztókkal kell megfizettetni, addig a magyar kormány inkább a szennyezésért legnagyobb részben felelős multicégekre terhelné azt. Semjén Zsolt kijelentette, a V4-országokkal karöltve akár a végsőkig hajlandó elmenni a kormány ebben a kérdésben.

A második konfliktus a migrációról szól. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke úgy fogalmazott, az amerikaiak tragikus politikájának köszönhetően jelentős menekülthullám indul el.

Semjén Zsolt megjegyezte: míg korábban a szír migránsok egy viszonylag rendezett országból indultak Európa felé, addig most az afgánok a „hetedik századból” jönnek. A kereszténydemokrata politikus leszögezte: a kormány semmilyen kvótát, vagy kényszerletelepítést nem fogad el.

- Készek vagyunk segíteni, de az adott országban

– tette hozzá.

A harmadik ellentétet az LMBTQ-ügy okozza. Semjén Zsolt ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem kriminalizálnak senkit, mindenki azt csinál a magánéletében, amit akar.

– Abban viszont mese nincsen, hogy az iskolába, az óvodába nem engedünk be semmi fajta szexuális propagandát, ráadásul az EU-s szerződések alapján a családvédelem, a gyerekvédelem, az oktatás nemzeti hatáskör. Soha, semmilyen formában ezt nem adtuk át Brüsszelnek – szögezte le.

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke kifejtette: a jövő évi választás tétje Pécsett is az, hogy a nemzeti, családokat támogató politika a következő időszakban a többség támogatását élvezi-e, vagy sem.

Hozzátette: fontos, hogy megmaradjanak azok a kormányzati támogatások, amelyeket a pécsiek a kormánytól beruházásokra és munkahelyteremtésre kaptak.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke emlékeztetett: a kétezer éves Pécsett a kereszténység már a negyedik századtól társadalmi eszmévé nőtte ki magát. Az önkormányzati képviselő azt hangoztatta: a kereszténységnek Pécsett kultúrát formáló erőnek kell maradnia, ezért is volt fontos, hogy az ÖPE, a KDNP és a Fidesz közösen tiltakozott, amikor az első pécsi Pride-ot szervezték. Mint mondta, a gyermekek egészséges fejlődésére csak a hagyományos család közegében van lehetőség, és ennek a védelmét készek ellátni Pécsett is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!