Nem értek rá a cégvezetők

2021.10.27. 07:00

Tényleg csak szlogen volt az átlátható működés

A cégvezetők egy része nem jött el arra a kettős bizottsági meghallgatásra, amelyen az önkormányzati cégek pénzügyi, gazdasági beszámolóit tárgyalták.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Több vállalati csúcsvezető sem jelent meg a pécsi Városházán azon az összevont ülésen, amelyen a pénzügyi és a gazdasági bizottság képviselői kérdezhettek volna tőlük a cégbeszámolóik, tevékenységük kapcsán. A több milliárd forintnyi városi vagyon felett prosperáló vállalatok vezetői helyett azonban beosztottak jelentek meg, akik nem tudtak minden kérdésre válaszolni.

Így volt ez a Tüke Busz Zrt. jelenlegi vezetője, Bánkúti István esetében is, aki helyett a gazdasági osztályvezető érkezett, és akitől hiába tudakolta Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő, hogy a gumiabroncsok beszerzéséről szóló „átvilágításról” adjon felvilágosítást, nem tudott a kérdésre válaszolni. Ahogyan érdemben arra sem, hogy miért a könyv szerinti érték feléért adtak el tíz holland buszt nettó 8 millió forintért, amiből aztán 27 olyan öreg Mercedest vásároltak meg a felszámolótól, amik az előző szocialista városvezetés idején kerültek egy felszámolócéghez. Annyit viszont elmondott, hogy kettő ezekből csak alkatrésznek lesz felhasználva, és a korábban fizetett éves bérleti díjért vásárolták meg az autóbuszokat.

Az MSZP-s Schmuck Roland, a gazdasági bizottság elnöke, egyébként egy ponton megpróbált közbeavatkozni, mondván lényegtelen, hogy nem jött el a vezérigazgató, az átvilágítás nem tartozik ehhez a napirendhez.

Barkóczi a PSN Zrt. vezérétől, Máté Jánostól – aki az MSZP-közeli propagandaújságot birtokló cég tulajdonosa is – szeretett volna kérdezni a náluk zajló „átvilágításokról”, de ő sem jelent meg az ülésen, csak egy beosztott jött el. Ugyanígy a Pétáv Kft. igazgatója, Vida János, valamint a városi propagandát kiadó Pécsi Kommunikációs Kft. igazgatója, Póré László sem jelent meg a képviselők előtt – az utóbbi cég beszámolóját nem is fogadta el a pénzügyi bizottság.

Megjelent a prémiummal együtt évi bruttó 38 milliós fizetést kapó Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója, aki szintén nem tudott érdemi választ adni arra, hogy hol tartanak az „átvilágítások” a cégüknél. Arra utalt, hogy az előző, éppen a baloldal által eltávolított vezérigazgató igazolta le a teljesítéseket. Később, Szabó idején sem ő, hanem az egyik beosztottja igazolta le ezeket.

A nemzeti oldal tőle azt is megkérdezte, hogy a város anyagi helyzetében arányosnak tartja-e a fizetését, prémiumát, amire úgy reagált, hogy mindenkinek van egy munkaszerződése, ő a piaci szférából érkezett, szerinte a vagyonhasznosító eredményesebb most, mint az elődje idején.

A bizottsági ülésen az is kiderült, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Pécsi Nemzeti Színház a kormányzati támogatásoknak köszönhetően jó anyagi helyzetben van, az előző városvezetés idején jó gazdasági pályára állított állatkert a vírushelyzet ellenére is jól működik, a Biokom Kft. pedig igyekszik tartani a korábbi évek színvonalát. Ez utóbbi cégek vezetői, valamint a Tettye Forrásház és a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezére is eljött az ülésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában