Szocialista oligarchák

2021.10.06. 20:00

Zárt ajtók mögött árusítja ki a város buszait a baloldal?

Minden előzmény nélkül szembesülhettek a pécsiek azzal, hogy a szocialista városvezetés emberei által megszállt Tüke Busz titokban elkezdte kiárusítani a város autóbuszait – közölte szerdán a pécsi közgyűlés fideszes frakciója. A sajtóhírek szerint úgy adtak el Volvo buszokat, hogy arról nem értesítették a közvéleményt, sem a megválasztott képviselőket.

Bóka Máté

20210906 Pécs Autóbusz forgalom a belvárosban a Rákóczi úton, illusztráció. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

A nemzeti oldal közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal a cég még azt állította, stabil lábakon áll, most viszont pénztelenségre hivatkozva járművei értékesítésébe kezdett. A sajtóhírek szerint ugyanis darabonként egymillió forintért adtak el 2015-ben vásárolt Volvo buszokat, mert azt tervezték, hogy helyettük – a korábbi szocialista városvezetés idején, 2009-ben – botrányosan értékesített Mercedeseket vásárolnak. Ez utóbbi járművek éppen a botrány miatt felszámolt Pécsi Közlekedési Zrt. vagyonát képezték, később pedig felszámolócég kínálta fel hasznosításra azokat.

A Fidesz leszögezte a szocialista örökségre utalva, hogy több mint tíz év elteltével kénytelen a város és a cég most visszavásárolni a felszámolótól a járműveket, ahogyan például az uránvárosi buszpályaudvart is meg kellett újra vennie Pécsnek. Ez utóbbiról szintén az előző, jobboldali városvezetésnek kellett gondoskodnia.

– Tudjuk, hogy a Tüke Busz sok éve feszített költségvetéssel dolgozik, ezért minden lehetőség számít, ami a folyamatos működés biztosítását szolgálja, és minden forintnak helye van a cég büdzséjében. Ezért is gyanús, hogy a hírek szerint áron alul keltek el a járművek. Haladéktalanul magyarázatot várunk a cégtől és a városvezetéstől a történtek hátteréről – fogalmaztak közleményükben a nemzeti oldal politikusai.

Péterffy Attila polgármester csapata az elmúlt két évben sokadik alkalommal játszik bújócskát, dönt zárt ajtók mögött olyan ügyekben, amelyekben a pécsiek joggal várják el, hogy korrekt módon tájékoztassák őket – tették hozzá, megjegyezve, ez idő alatt éppen ennek ellenkezőjét, zavaros háttéralkukat és szocialista oligarchák gátlástalan kiszolgálását tapasztalhatták csak a pécsiek.

A Tüke Busznál állítólag azzal magyarázták a döntést, hogy az eladott buszokat már kivonták a forgalomból, miközben a Mercedesekért közel 800 ezer forint volt a bérleti díj, így most nagyjából 10 havi bérleti díj fejében megvehetik azokat.

A városháza közölte, a Tüke Busz több olyan járművel rendelkezett, amelyek a napi forgalomban nem vettek részt, de költséggel jártak. Mint mondták, a buszokat könyvvizsgálói vizsgálat, előzetes szakmai vélemények és piaci felmérést követően értékesítették, valamint az új elektromos buszok érkezése is maga után vonja a nem használt dízelüzemű buszok értékesítését. A Mercedesek megvásárlására a közösségi közlekedés stabil működtetése érdekében volt szükség, és ha a következő három évben sikerül kellő számban elektromos csuklós buszokat beszerezni, akkor a Mercedesek megtartása sem lesz érdeke a társaságnak. Szerintük sokkal nagyobb probléma, hogy az önkormányzat évente 466 millió forintot fizet ki a korábban megvásárolt Volvo buszok után.

Mint ismeretes, a cégnek hónapok óta nincs vezérigazgatója, mert nem találtak alkalmas vezetőt a posztra. Mindenesetre a baloldali városvezetés idején került a cég igazgatóságába az a Gulyás Emil, aki korábban Magyar Szocialista Párt városi elnöke és képviselője is volt. 2009-ben pedig az ominózus buszeladási ügy idején az MSZP-s városvezetésben ott ült Tóth Bertalan, a párt jelenlegi elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!