gitárvirtuóz

2021.11.14. 15:40

AC/DC-t hallgat, de klasszikust játszik Szigeti Bence

Attól ma már nemigen esünk hasra, ha egy fiatal jól gitározik. Szigeti Bence azonban nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is kiválóan penget. Méghozzá klasszikus darabokat és világutazó szólista jövőt épít.

Mészáros B. Endre

Fotó: Rákos Ildikó

– A legjobb magyarként végzett pár napja a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyen. Igaz, hogy tavaly Szegeden volt dobogós?

– Sőt, idén október közepén újra második lettem a Szegedi Nemzetközi Gitárversenyen. A budapestinek pedig az volt a különlegessége, hogy online rendezték s 27 országból több mint félszázan jelentkeztek rá. Három fordulóban különböző korok zenéjéből küldtünk be 15-20 perces videófelvételeket.

– Mikortól él a gitárzene?

– Több mint ötszáz éve készült szerzeményeket is ismerünk. A klasszikus gitárzenéből Albinoni-, Rodrigo- vagy Piazzolla-dallamokat sokan dúdolgatnak, ám azt kevesen tudják, hogy Vivaldi, Bach, Liszt és Brahms is írt gitárműveket.

– Szigeti Bencének hogy kezdődött a gitárjáték?

– Ötévesen kaptam egy gitárt a nagyszüleimtől, és pár évvel később a zeneiskolában is a gitárt, valamint a zongorát választottam. Most másodéves vagyok a zeneakadémián, ahol mintegy harminc diáktársammal igyekszünk gitárművész diplomát szerezni. Napjainkban minden zeneiskolában ez a legnépszerűbb hangszer.

– Híres zeneszerzők, vagy gitárjátékosok motiválták az úton?

– Leginkább gitártanáraim a példaképeim. Például ma is nagy AC/DC-rajongó vagyok, eljutottam élő koncerjükre is, de Angus Young szólói soha nem fogtak meg, pedig középiskolásként én is kaptam egy elektromos gitárt.

– Hogyan tervezi a jövőjét?

– A célom a szólókarrier és a gitártanítás. Genfbe készülök Erasmus-ösztöndíjjal, ott folytatnám a master-tanulmányaimat is. Ami a versenyeket illeti, az eredmények pozicionálják a zeneművészt és többnyire kitűnő nemzetközi kapcsolatokat hoznak. Ám nem könnyű idáig eljutni. Én napi 6-8 órát gyakorlok, pár éven belül a világ legrangosabb gitárversenyén, a Guitar Foundation Of Americán szeretnék elindulni.

Komlóról Pécsen át vezetett az útja a fővárosba

Szigeti Bence 2001-ben született Komlón. Harmadikos kisis­kolás volt, amikor Pécsre költöztek, de kezdettől az Apáczai nevelési központba járt általános iskolába. Az első gitártanára Sára Erika, a Művészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban pedig Straub Tamás és Tóth Álmos tanították zenélni. Egy magyar mesterhangszeren játszik, de az álma egy spanyol Bernabe gitár (egy ilyen klasszikus akusztikus hangszernek úgy 10-20 ezer euró között mozog az ára). A Zeneakadémián másodéves hallgató, ahol Csáki András a tanára. A zene mellett a sporttal is mindig nagy barátságban volt: általános és középiskolásként tíz évig aktívan focizott: Komlón, a PMFC-ben, a PEAC-ban és a PVSK-ban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!