Várakozás

2021.11.19. 14:00

Bármikor változhat a helyzet a szalagavatók körül

Vegyes érzelmekkel várják a szalagavató közeledését a baranyai gimnáziumok diákjai és oktatói.

Mohay Réka

– Mindenki félti a másikat, ezért a várakozás mellett természetes, hogy tartunk is az eseménytől. Nálunk szokás szerint december 10-én lesz a szalagavató, idén azonban úgy éreztük az osztályfőnökökkel egyetemben, a felelős döntés az, hogy nem tartunk bált. Ha tehetjük, tavasszal bepótoljuk – mondta Sulyok Andrea, a Babits gimnázium intézményegység-vezetője.

Ritter Attila, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium igazgatója elmondta, decemberben csak szalagtűző lesz, ahol az osztálytáncokat is bemutatják, a részvételt védettséghez kötik. A bált tavasszal tartják, bízva a javulásban – úgy tűnik, ez a leggyakoribb megoldás most.

– Furcsa, de a legtöbbünk azt várja, hogy legyünk már túl az egészen, hiszen bármikor karanténba kerülhetünk – mondta egy középiskolás.

– Minden körülmény ellenére próbáljuk higgadtan kezelni a dolgot. A tanárok és a diákok nagy része be van oltva, a folyosókon maszkot hordunk, a szalagavató látogatását védettségi igazolványhoz kötjük. Arra törekszünk, hogy az ünnep rangja megmaradjon a járvány ellenére is – fogalmazott dr. Zalay Szabolcs, a Leőwey igazgatója.

A legtöbb gimnázium hasonlókról számolt be: bármikor változhatnak a járvány­ügyi előírások, így sok a bizonytalansági tényező, de az iskolák bizakodók, próbálnak elővigyázatosan eljárni.

A Nagy Lajosban már októberben lezajlott a szalagavató, azért hozták előre, hogy mindenképp meg tudják tartani, hiszen tavaly elmaradt.

– Húzós volt így a szeptember, de jól sikerültek az osztálytáncok és a bál is. A fiataloknak fontos ez a rendezvény. Egyedül abban különbözött a megszokottól, hogy védettségi igazolvánnyal jöhettek a szülők. Az a fajta hagyomány, hogy az egész rokonság eljön, most nem tudott folytatódni a védekezés miatt – számolt be egy lajosos tanár.

Kettősség jellemzi a helyzetet

A szigetvári Zrínyi Miklós Gimnáziumban, valamint a pécsi Széchenyiben a hagyományokhoz híven január-február táján tartják a szalagavatót. Götzné Batta Mónika és Kutas József, az intézmények vezetői elmondták, ha rajtuk múlik, megtartják a szokásos módon, de védettséghez kötve, kisebb létszámmal. Ha a helyzet rosszabbodna, elképzelhető, hogy ők is külön tartják zárt körben, távolságot tartva a szalagtűzést, s a bált, ha a helyzet engedi, későbbre halasztják.

– Kettősség van most mindenkiben, mert szenvedünk a korlátozások miatt, de a fertőzések növekvő száma ijesztő, hiszen senki nem akar megbetegedni – foglalta össze az általános hangulatot egy gimnazista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!