Rendszerváltók

2021.11.18. 07:00

Deutsch Pécsett: a kontinens jövőjét Közép-Európában kell keresni

A Pécsi Polgári Szalon eseményén fogadta Hoppál Péter parlamenti képviselő a Fidesz alapító tagját, Deutsch Tamást.

Vizvári Soma

– Úgy gondoltuk, hogy ha sikerül kivívni a szabadságunkat, ha el tudjuk azt érni, hogy ne egy megszállt ország legyünk, kivonulnak végre a szovjet csapatok, ha el tudjuk érni, hogy végre eltakarodjanak az életünkből a kommunisták, és a saját döntéseink alapján tudjuk alakítani az életünket, akkor az európai együttműködésnek is a részesei lehetünk – emlékezett vissza Deutsch Tamás, a Fidesz alapító tagja a sajtónak nyilatkozva a rendszerváltás idejére, a Pécsi Polgári Szalon által rendezett Cirfandli Esték szerdai eseményén.

Az európai parlamenti képviselő hozzátette: a rendszerváltás idején még sokan azt hitték, Magyarországnak az európai együttműködés a jövője, mára viszont úgy látja, ez épp fordítva van.

- Mi közép-európaiak vagyunk Európa jövője. Az európai gazdasági növekedésnek a centruma itt van – szögezte le, hozzátéve: a térség országai álltak ki közösen a tömeges migráció ellen, és védték meg ezzel a kontinenst.

Deutsch Tamás kitért arra is, hogy Lengyelország határát a napokban komoly migránsroham érte el, amiről úgy vélekedett, a lengyelek most nem csak a saját országukat, hanem egész Európát is védik.

- Abban a reményben lettünk az Európai Unió tagjai, hogy a lehetőségeink kiteljesednek. Szó nem volt arról, hogy át akarják írni a múltunkat, hogy fontos értékeket akarnak elvenni tőlünk, hogy kívülről érkező ideológiai parancsokat kell megint teljesítenünk, vagy hogy a határaink megvédésében akarnak akadályozni minket – hangoztatta az európai parlamenti képviselő.

A rendszerváltozásról szóló rendezvényen Hoppál Péter fogadta a Fidesz alapító tagját. Pécs kormánypárti országgyűlési képviselője nyitóbeszédében hősnek nevezte a rendszerváltó nemzedékhez tartozó Deutsch Tamást, amiért 1989-ben egy prágai tüntetésen bocsánatot kért a csehektől azért, hogy a prágai tavasz leverésében a magyar állam is segédkezett. Mint ismert, a történtek után Deutschot letartóztatták, majd kiutasították Csehszlovákiából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában