Piacvezető lehet

2021.11.04. 20:00

Egy engedélyre vár a Magnus, hogy bevegye a világot (videó és galéria)

Nagy esemény volt a csütörtöki nap a pogányi Magnus Air­craft Zrt. életében. Csütörtök délután 15 óra körül a magasba emelkedett a cég új repülőgép prototípusa, a Fusion 213, amit a későbbiekben pilóta- és kadétképzésre használhatnak a világ bármely pontján.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Az elmúlt négy év az új prototípus megalkotásáról szólt, ebből másfél a megépítéséről, közölte lapunkkal a csütörtök délutáni Fusion 213 prototípus repülőgép úgynevezett szűzfelszállási ünnepségén a cég vezérigazgatója, Boros László. A cég egy korábbi alapmodellt fejlesztett tovább, a legfontosabb változás volt, hogy a műszerfalat lejjebb vitték, a futószálakat kompozit, masszív futószálra cserélték, hogy minél több leszállásra legyen képes a gép, illetve a szárnyban üzemanyagtankot alakítottak ki, így a repülési időt, távolságot tudták növelni.

– Büszkeséggel tölt el, hogy Magyarországon magyar tudással, magyar tulajdonnal, magyar gyártással tudunk olyan terméket előállítani, ami a világban bárhol elfogadott a pilótaképzésben, kadétalapképzésben. A gépünk előnye az olcsó üzemeltetés, karbantartás, könnyű manőverezés – tette hozzá a vezérigazgató, aki kiemelte, hogy még hátravan az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség típusalkalmassági bizonyítványának megszerzése, ami a saját kategóriájuk Ferráriájának nevezett, mivel ezzel az engedéllyel betörhetnek a világ piacára, vagyis ezt az engedélyt nemcsak Európában, hanem a világ bármely pontján elfogadják.

Az üzem dolgozói együtt izgultak a kifutópályától több száz méterre, hogy a gép felemelkedjen. És amint a prototípus (minden dolgozó a gép felszállása előtt a gép törzsére felírta a saját nevét) elhagyta a földet, óriási taps, örömrivalgás tört ki. Mint megtudtuk, a szűzrepülés után következnek a többórás repülési tesztek, majd az engedélyeztetési procedúra, és ennek megszerzése után kezdődhet a sorozatgyártás.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!