kis kitérő

2021.11.04. 08:56

Elkóborolt a különleges vízimadár

A Duna-Dráva Nemzeti Park központjába érkezett a telefonhívás, hogy a Mecsek déli lankáin fekvő Kővágótöttös községben sérült vízimadarat fogtak.

bama.hu (forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park)

Fotó: Völgyi Sándor

A faluban nincs olyan víztest, ahol az elmondottak alapján hosszúcsőrű, úszóhártyás lábú madár előfordulhatna. A természetvédelmi őr meg is jelent a helyszínen.

A családi házból a bejelentő tényleg egy vízimadárral a kezében jelent meg, mégpedig egy különlegességgel, egy fiatal vörösnyakú vöcsökkel. A segítőkész család elmondása szerint a madarat a faluba vezető bekötőútról szedték fel a reggeli órákban, az országút szélén ücsörgött. Talány, hogy kerülhetett oda, de szerencsére egészséges volt.

Mivel a vöcsök nem az országutak vándora, ezért a madarat a közeli Pellérdi-halastavaknál engedték szabadon, hogy kipihenve a szárazföldi kalandot, folytathassa útját a Földközi-tenger partvidékén elterülő telelőterületére.

A vörösnyakú vöcsök (Podiceps grisegena) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!