pont kerül a végére

2021.11.21. 20:00

Erdőégetős per: egy civil a hatalommal szemben védi igazát

Hétfőn ítéletet hirdet a bíróság abban az ügyben, amelyet a baloldali pécsi polgármester, Péterffy Attila indított a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivőjével, Vicze Csillával szemben.

Bóka Máté

20210120 Pécs Péterffy Attila Pécs polgármesterének és dr Vicze Csilla a Civilek a Mecsekért egyesület képviselőjének becsületsérétsi pere a Pécsi Törvényszéken. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Másfél évvel ezelőtt kezdeményezett bírósági eljárást az MSZP-s és DK-s alpolgármesterekkel körülvett Péterffy Attila, Pécs polgármestere Vicze Csilla, a CMM szóvivője ellen azért, mert szerinte valótlanul állították róla, hogy „a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván hárommillió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.” A per elindítása sem ment könnyen, hiszen a bíróság először visszadobta a városvezető ügyvédeinek a beadványát, majd menetközben módosítottak is keresetükön, vagyis azon, hogy pontosan miért is perel a baloldali polgármester, miközben a vagyonos városvezető a félmilliós sérelemdíj követelésétől is elállt. A politikus arra alapozta az érvelését, hogy Vicze közvetetten környezetkárosítással, azaz bűncselekmény elkövetésével vádolta meg és ő pedig meg akarja tisztíni a közbeszédet. A per alatt azonban Péterffy saját szavaival nem mondta el, hogy mennyi fát is tüzeltek el az ő ideje alatt, hiába kérdezte ezt tőle a bíró – már amikor ezt megtehette, hiszen a polgármester kétszer nem is ment el saját perére. Egyébként lapunk munkatársának sem volt hajlandó ezt elárulni.

Vicze Csilla szerint a bizonyítási eljárás alapján kiderült, hogy állításai valós tényeken alapultak, hiszen átlagban durván évi 400 ezer tonna fát és faipari mellékterméket égettek el vezérigazgatósága alatt. Úgy látja, Péterffy Attilának fájt a kritika, amit nem bírt elviselni, pedig a közfeladatot gyakorló személlyel szemben a szólásszabadság és véleménynyilvánítás szabadsága kisebb mértékben korlátozható, nagyobb mértékű tűrési kötelezettsége van a közszereplőnek. Azt is leszögezte, hogy a nagyvilágban a felelőtlen erdőpusztítás klímaváltozáshoz, ökológiai katasztrófához vezet, a szervezetük célja itt helyben, Baranyában is az erdők megvédése, ezért a célért végsőkig elmegy jogi úton is.

Nem csak Vicze lett célpont

Bár a közbeszéd megtisztításáról beszélt a polgármester, éppen a baloldalhoz köthető személyek, sajtótermékek rendszeresen támadnak neki nem egyszer személyeskedve, sértegetve, gyalázkodva azoknak, akik nem élvezik a baloldali városvezetés egyre szűkülő körének bizalmát, vagy pedig politikailag nem használhatóak fel a céljaikhoz. Ennek következtében váltak célponttá a momentumos képviselők is, azonban a legdurvább támadást a DK-s volt alpolgármester kapta, kapja, hiszen vele szemben már fizetett hirdetéssel is folytatják a lejáratást jelenleg is.

Kóbor és Sólyom megúszta a pert

Vicze Csillánál sokkal keményebben fogalmazott Kóbor József, LMP-s képviselő Péterffy tevékenységéről: „Franciaországban vagy Németországban börtön járna az ilyen mértékű tűzifaégetésért és itt sem volna szabad ezt csinálni”. Kóbor mégsem kapott pert a nyakába, sőt, miután az LMP belépett az „összefogásba”, Kóbor bizottsági elnökként „dolgozhat” az MSZP-DK tengely által irányított koalícióban. Sólyom László volt köztársasági elnök azt mondta az évekkel ezelőtti pécsi látogatásakor, hogy „az erőművi fatüzelés egy valóban biomassza eltüzelésének lehetőséget nyújtó rendelet tökéletes félreértelmezése és kihasználása. Nem más, mint fatüzelés, amelynek eredménye a közeli és távoli erdők kiirtása”. Ám őt sem perelte be a baloldali politikus.

Megszabják, mit lehet elmondani és mit nem

A baloldali politikus egyik ügyvédje a tárgyaláson egyébként meg is szabta, hogy kinek mit lehet és kinek mit nem lehet, mert ahogy fogalmazott „egy környezetvédőnek, egy mozgalom tagjaként politikai véleményt nem lehet nyilvánítania, mert ezzel igenis befolyásolja a közvéleményt”. Tehát a véleménynyilvánítás szabadságát a baloldal akarja kijelölni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában