ünnepi koszorúzás

2021.11.13. 17:38

Ezer kilométert utaztak Ausztriából, hogy részt vegyenek a pécsi megemlékezésen

Százhárom éve ért véget az első világháború.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

„A francia nép szerette a magya­rokat mindaddig, míg a németek ellen a szabadságért küzdöttek. Rákóczi és Kossuth neve tiszteletben állott a fran­ciáknál, de az a rokonszenv, melyet a franciák e nevek iránt éreztek, 1867. óta elfogyott. Magyarország a német szolgaságba süllyedt, az antant népei ma éppúgy gyűlölik Magyarországot, mint Németországot”, mondta Franehez d’Esperay francia tábornok a magyar delegációnak Belgrádban a Pécsi Napló 1918. november 9-ei beszámolója szerint.

A héten tartott, ünnepi koszorúzással emlékeztek meg a hősi halottakról a pécsi köztemető első világháborús katonatemetőjében. A ünnepélyes megemlékezésen képviseltette magát és koszorút helyezett el a pécsi és a Baranya megyei önkormányzat, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Baranya Megyei rendőr-főkapitányság, a Honvédelmi Minisztérium és számos diplomáciai testület (horvát, orosz, osztrák, bosnyák). Volt olyan osztrák egyesület, akik több mint ezer kilométert autóztak, hogy részt vegyenek a megemlékezésen.

Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is koszorúzott
Fotó: Laufer László

A pécsi első világháborús emlékhely kialakítására 1925-ben a pécsi polgárok jelentős összeggel járultak hozzá, melyet 1928-ban avattak fel. Tizennégy nemzet közel 1800 elesett katonája nyugszik a pécsi földben, többek között keresztény, muszlim, ortodox, zsidó. A katonatemetőt többször felújították, a legutoljára rendszerváltás után 1991-ben osztrák, német támogatással, azóta is folyamatos a sírok és emlékművek karbantartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!