arckép

2021.11.17. 11:30

Fiatalítást tervez Déri Judit, a Mecseki Fotóklub új vezetője

A múlt évezred végén vette át Hámori Gábor a legjobb baranyai fotóművészeket összefogó Mecseki Fotóklub irányítását, de most továbbadta a stafétabotot. Az új vezető Déri Judit, akit a jövőbeli tervekről, a változásokról kérdeztünk.

Mészáros B. Endre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: D. J.

– Mióta fotózik?

– Gyermekkorom óta. Édesapám is a Mecseki Fotóklub tagja volt, otthon hívta elő a képeket, így igen fiatalon magával ragadott a fotózás szeretete. Én pedig kaptam egy Lubitel 166 masinát, s azon tanítgatott az alapismeretekre.

– Mi a kedvenc területe?

– Kisiskoláskorom óta a statikus világ szépségeit keresem, a tájak, épületek, a természet formáit, meghitt pillanatait.

– Jövőre lesz 65 éves a klub. Hogyan ünneplik?

– Jubileumi fotókiállítást és egy nemzetközi szalont tervezünk 2022 őszére.

– A Mecseki Fotóklub mindig a térség legjobb fotóművészeinek köre volt. Így lesz ezután is?

– A hasonló tematikában működő klubok országos értékelésében legutóbb I., II., III. helyezést értünk el és az elkövetkező esztendőkben is szeretnénk dobogóra állni. A Mecseki Fotóklub legnagyobb értékei azok a fotósok, akik a klubban tevékenykednek. Van közöttünk több Fotóművész Szövetségi tag, FIAP- és MAFOSZ-diplomás, és olyanok is, akik a fotózás szeretetéért járnak a klubba – ez tart össze bennünket.

– Fiataloknak is van esélyük bekerülni?

– Éppen a fiatalítás a legfőbb célunk, hiszen a tagságunk több mint harmada hetven év fölötti. Szerencsére akadnak érdeklődők, most például hat fiatal vár felvételre.

– Mi marad és mi változik az elkövetkező esztendőkben?

– A jól bevált kamarakiállításokat – eddig négyszáz ilyen volt – ezután is rendszeresen megszervezzük. A Mecsek Szalont nyolc éve rendezzük töretlen sikerrel, a Sopianae nemzetközi pályázat-sorozatunkat is tovább visszük. Emellett magyar fotópályázatokat is szeretnénk kiírni.

– Hogy telik egy nyugdíjas fotós élete?

– Elsősorban szervezéssel, a klubbal kapcsolatos teendőkkel. Aztán hétvégenként útra kelünk a férjemmel, ha az idő alkalmas rá, és elsősorban Orfű, Abaliget a célpont. Emellett minden esztendőben nagy külföldi utakra indulunk. Új-Zéland a kedvencem, ahol minden természeti szépség együtt van, valamint az amerikai nemzeti parkok, továbbá a lelkemhez igen közel áll Skócia és Izland. Ami pedig a sportokat illeti, atletizáltam, teniszeztem, karatéztam, vízi sportokat űztem, de ma már csak a túrázás, a biciklizés és a szörfözés maradt meg belőle.

Titkárnő volt

Déri Judit 1959-ben született Pécsett. A Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett. Tanulmányai után gyógyszertári asszisztensként kezdte a munkát, dolgozott Líbiában is, majd jogi asszisztensi képzettséget szerzett. 1988-ban a Pollack Mihály Műszaki Főiskolára került, angol–német nyelvtudással, titkárnői végzettséggel. 1995-ben került a PTE Rektori Titkárságára, majd 2011-től 2014-es nyugdíjba vonulásáig a PTE ÁJK Dékáni Titkárságán ténykedett. Második férjével, Barakonyi Károllyal, a Pécsi Tudományegyetem emeritus professzorával él, aki ugyancsak aktív fotós. Gyermeke nincs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában