Koronavírus Baranyában

2021.11.18. 20:00

Hétfőn a megyében is elindul az oltási akcióhét

Gyorsan terjed a Delta variáns miatt a koronavírus az országban. A járvány megfékezése az oltással érhető el. Vakcina nélkül 3-szor nagyobb eséllyel válhatunk fertőzötté, 12-szer nagyobb eséllyel juthatunk kórházba, 13-szor nagyobb eséllyel lehet végzetes a megbetegedés.

Zsigmond József

Salgótarján, 2021. november 4. Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. november 4-én.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Betört a negyedik hullám, fokozatosan emelkedik a koronavírusos megbetegedések száma Magyarországon, azon belül Baranyában is. Várhatóan a következő hetekben a megbetegedések száma tovább növekszik, mivel emelkedő tendencia figyelhető meg a szennyvízminták SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációjában.

Míg az elmúlt héten átlagban félezer beteget regisztráltak országosan, ez a szám a héten a duplájára emelkedett. Hasonló tendencia tapasztalható megyénkben is, a napi 200-300-ról 400-500-ra ugrott.

– Múlt héten még azt mondtam, minden második családban van már koronavírusos betegem, mostanra nem túlzás kijelentenem, minden családban van már – ecsetelte a helyzetet Molnár Csilla kozármislenyi háziorvos, akinek körzetébe 2000 páciens tartozik. – Nagy a nyomás az ellátáson, sok a mentősök dolga, így mi is besegítünk, tesztelünk. A rendelőmben átlagban 21 tesztet végzünk, és ebből 17-18 pozitív lesz – tette hozzá.

Az átoltottsággal kapcsolatban elmondta, hogy praxisában a páciensek 70-80 százaléka már mind a két oltást megkapta. Úgy látja, az oltatlanok nem igazán jelentkeznek. A magyar kormány korábban felhívta a figyelmet, hogy a járvány megfékezésének a legbiztosabb útja, ha minél többen megkapják a koronavírus elleni védőoltást. Magyarország sokáig a topországok közé tartozott, annyian sokan kérték és kapták meg az oltást. A kezdeti lendület azonban alábbhagyott, megtorpant.

– Elsőként meg kell értenünk, hogy a vakcinák legfőbb hatása nem a fertőzés megelőzése (bár részben ezt is megteszik), hanem a betegségtől és súlyos állapottól való védelem – írta egyik Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor pécsi virológus, aki hozzátette, nemzetközi statisztikák szerint vakcina nélkül a teljes populációra vetítve 3-szor nagyobb eséllyel válhatunk fertőzötté; 12-szer nagyobb eséllyel juthatunk kórházba; 13-szor nagyobb eséllyel lehet végzetes a megbetegedés.

Nem kell időpontot foglalni

Magyarországon kicsivel több mint hatmillióan kapták meg a védőoltást, ami 62 százalékot jelent (Baranyában 68 százalék). A magyar kormány a következő hétre oltási akcióhetet hirdetett, hétfőtől vasárnapig időpontfoglalás nélkül adják be az injekciókat az oltópontokon. Az oltási akcióhéten azok az oltatlanok is mehetnek a kórházi oltópontokra, akik eddig még nem regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu honlapon, ez esetben őket a helyszínen regisztrálják egy formanyomtatvány kitöltésével. A kórházi oltópontokon ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputnyik már elfogyott.

Baranyai helyszínek, november 22-28. (7:00-19:00 óra): Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum, Komlói Egészségcentrum, Mohácsi Kórház, PTE Klinikai Központ (Rákóczi út 2.), Siklósi Kórház, Szigetvári Kórház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!