Politikai döntés

2021.11.29. 07:00

Hiába az aláírások, nemet mondott a pécsi önkormányzat a kutyafuttatóra

Nem túl nagy kérés az, amikor egy város lakói a választott képviselőkhöz fordulnak, de Pécsen úgy tűnik, nem így működnek a dolgok. A baloldaliak ugyanis még arra is nemet mondtak, hogy egyáltalán megvizsgálják a belvárosi kutyafuttató lehetséges helyszíneit.

Bóka Máté

Hiába küzdöttek, próbálkoztak, fordultak az önkormányzathoz, gyűjtöttek aláírást, az MSZP–DK–LMP–Jobbik koalíció nemet mondott a kérésükre.

Kővári János (ÖPE–KDNP), a belváros egyéni képviselője a minap arra emlékeztette a baloldalt, hogy majdnem fél éve háromszáz aláírást gyűjtöttek össze a belvárosban élők, hogy nekik is legyen kutyafuttatójuk. Akkor azzal utasították el a kérést, hogy meg kell vizsgálniuk, hol legyen ilyen helyszín, aztán ennek mindeddig nem lett eredménye. Éppen ezért javasolta a képviselő ismét a vonatkozó rendelet tárgyalásakor, hogy határozatba foglalja az önkormányzat: megvizsgálja a lehetséges belvárosi kutyafuttató esetében felmerült három helyszínt.

– Ha nem is idén, de jövőre meglehetne a helyszín, hacsak nem akarjuk azt, hogy a Széchenyi téren maguk alakítsanak ki egyet

– mondta Kővári, aki hozzáfűzte azt is, hogy turisztikai szempontból is fontos lenne, hogy például ne a Szent István teret használják ilyen célokra a kutyások. A három helyszín egyébként az alábbiak lehetnének: a Barbakán vár­árok, az Északi Várfalsétány egyik, gyalogosok által nem használt területe, valamint az alagút teteje.

Az ügy érdekessége, hogy a kertvárosi egyéni képviselő, a jobbikos Fürj Csaba megpróbálta kétségbe vonni a helyiek alá­írásának hitelességét, mondván az „mindig vándorol Kertvárosból Újhegyre, Újhegyről a belvárosba”. Az MSZP-s Sík László Lajos pedig azt mondta, nincs is kutyafuttatóra alkalmas hely a belvárosban, végül aztán a baloldal nemet is mondott az állampolgárok kérésére.

Kővári szerint nagyon pitiáner, ahogy ezt az ügyet kezelik, hiszen nyilvánvalóan politikai döntésről van szó, mert nem az ő koalíciós tagjuk a belvárosi egyéni képviselő.

Birtokvédelmet is kértek az ügyben

Barkóczi Csaba (Fidesz), Pécs-Ispitaljáért dolgozó önkormányzati képviselő pedig a Móricz Zsigmond téri futtató kapcsán arra a problémára is kitért, hogy egy társasház közvetlen közelébe helyezték el a futtatót, ami miatt az önkormányzat ellen birtokvédelmi eljárást is kezdeményeztek a lakók. Erre azt válaszolta Auth István DK-s képviselő, hogy egyeztettek korábban a lakókkal. Úgy tudjuk, hogy decemberben már lakossági fórumot is tartanának a témában a helyiek kérésére.

 

Ezek is érdekelhetik