Ifjú honvédek

2021.11.26. 07:00

Ismét népszerű az önkéntes katonai szolgálat a baranyai fiatalok körében is

A Magyar Honvédség 2022. január 5-től újabb hat hónapos kiképzést indít fiatalok számára, akik szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán, vagy pluszpontokat szeretnének a jövő évi egyetemi, főiskolai felvételikre.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Szeptemberben indította el a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium az önkéntes katonai szolgálatot, melyre főleg olyan fiatalok jelentkezését várták, akik nem jutottak be az egyetemre vagy a tanulmányaikat valamiért el kellett halasztaniuk, de természetesen mások is jelentkezhettek, akik még nem töltötték be a 65. élet­évüket és büntetlen előéletűek. Az első ciklusra közel ötszázan jelentkeztek, a negyede Baranya, Somogy, Zala megyéből.

A pécsi toborzóiroda már augusztusban elindította a kampányát, több népszerű fesztiválon jelen volt, de számos baranyai településre is ellátogattak. Mint megtudtuk, a rendszerváltásig főleg a férfiak mestersége volt a katonaság, ez azóta jelentősen változott, amit a mostani önkéntes katonai szolgálat jelentkezésén is le lehetett mérni, az állomány közel negyede hölgy volt.

Látva az önkéntes katonai szolgálat sikerét, a minisztérium és a honvédség úgy döntött, folytatják a programot, melyre 2022. január 5-ig lehet jelentkezni.

Kemény kiképzés vár a jelentkezőkre

Az első két hónapban a résztvevők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy maradnak ugyanazon a képzési helyszínen, vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat. A résztvevők az alapokat az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáitól sajátíthatják el. Aki a második hónap után speciális területet választ, akár ejtőernyős vagy búvárkiképzést is kaphat, de megtanulhat harcjárművet kezelni is. A hat hónap alatt és utána is bárki választhat más szolgálati formát, azaz dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatja.

Pluszpontok az egyetemi felvételin

A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbér, amely a kormány döntése alapján 2022-től bruttó 200 ezer forint. A program második részében a katonák már a garantált bérminimumra jogosultak havi fizetésként, ez bruttó 260 ezer forintra emelkedik. A 25 év alattiak ennél is több pénzt kereshetnek, hiszen mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek.

Az önkéntes katonai szolgálatért a következő ciklusban is járnak az egyetemi felvételi eljáráskor a többletpontok. Aki sikeresen elvégzi a hat hónapos kiképzést folyamatosan a lakóhelye szerint illetékes Területvédelmi Zászlóaljnál 16 pontot, aki a 2 hónap alapkiképzés után vállalja a 4 hónap szakképzést, 32 pontot szerez. Aki ezt követően plusz fél évet katonáskodik, összesen 64 többletpontra jogosult. Jelentkezni december közepéig továbbra is a toborzóirodákban van lehetőség, Baranyában a pécsi Kisfaludy utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!