vigyázzunk!

2021.11.25. 12:28

Könnyen lángra kaphat az adventi koszorú

Vasárnap kezdetét veszi az adventi időszak, meggyullad az adventi koszorún az első gyertya, fényfüzérek, mécsesek díszítik a lakásokat.

W. K.

Az Ibsen házban mackókiállítás nyílt és adventi koszorúkészítés

Fotó: Lehoczky Péter

Ezek a hangulatos díszek azonban számtalan veszélyt hordoznak magukban, ha nem tartjuk be a megfelelő előírásokat – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Hangsúlyozva, hogy a nem megfelelő módon rögzített gyertya, vagy a koszorú alatt a tűzálló alátét hiánya néhány perc alatt lakástűzhöz vezethet.

Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre kell helyezni, és az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

A karácsonyi műveletek, sütés, díszítés is extra figyelmet érdemel

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. Ha pedig korábbi években beszerzett díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére pedig mindig ki kell húzni a konnektorból.

A konyhában is több időt töltünk az adventi időszakban, készülődve a karácsonyra. Katasztrófavédők arra is figyelmeztetnek, hogy elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő és máris megtörténhet a baj. Fontos, hogy ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsuk vízzel! Helyette tegyünk rá például fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Mindemellett füstérzékelőt is célszerű felszerelni, a még nagyobb biztonság érdekében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában