Koncerttel ünnepelnek

2021.11.09. 14:00

Már két évtizede tart a Vivat Bacchus együttes sikertörténete

Idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a pécsi Vivat Bacchus Énekegyüttes. A jubileum alkalmából november 19-én koncertet adnak a Kodály Központban.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: Vivat Bacchus Énekegyüttes Facebook oldal

Húsz évvel ezelőtt alakult meg a pécsi Bartók Béla Férfikarból a Vivat Bacchus Énekegyüttes. A három alapító tag – a Szentgyörgyváry ikrek, Gergely és Péter, valamint Balásy Szabolcs – Bognár Szabolccsal, Szentgyörgyváry Károllyal és fiával, Balázzsal, illetve Kőszegi Sámuellel kiegészülve ma is sok örömet szerez a közönségnek. A bordalokat éneklő férfikar november 19-én egy nagyszabású koncertet ad a Kodály Központban. Az eddigi jubileumi koncertekhez hasonlóan ezúttal is meglepetés-előadókkal és a szünetben borkóstolóval gazdagítják majd a műsorukat.

A Vivat Bacchus az elmúlt két évtizedben hat lemezt jelentetett meg, kezdetben évente 100-120 koncertjük volt, a tagok más elfoglaltságai miatt ez mára 80-90-re redukálódott, ám így is Magyarország legfoglalkoztatottabb acapellaegyüttesének számítanak. Szentgyörgyváry Péter 18 évig vezette az együttest, majd két éve átadta a stafétabotot Balásy Szabolcsnak. Előbbi a dalszövegeket, utóbbi pedig a dallamokat írja a saját szerzeményeikhez. A szervezési munkákat Kőszegi Sámuel segíti, de valamennyi tag kiveszi a részét a munkából.

Az eltelt húsz évben olyan neves, szintén borkedvelő előadókkal hozta őket össze a sors, mint Ákos, akivel 2007-ben egy nagy turnét énekeltek végig, Mező Misi (Magna Cum Laude), Demjén Ferenc vagy éppen Sasvári Sándor, de emellett is számos ismert előadó tűnt fel mellettük egy-egy koncert alkalmával. A 7 tagú formáció a jelenlegi felállásban 2015 óta működik. A műsoraikat mindig a közönséghez igazodva alakítják, és arra is törekednek, hogy a humor is része legyen az előadásaiknak. Emiatt már több helyről is azt a visszajelzést kapták, hogy ők képviselik a zenei stand upot. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy a Vivat Bacchust receptre kellene felírni, mert boldogságot hoznak.

Az évek folyamán megkapták Pécs város Művészeti Díját, a Baranya Megyei Önkormányzat Kulturális, Művészeti és Sajtó Díját, és a Pro Vino Hungarico díjat is. A legújabb sikerük az idei évben a Kinizsi, a nép fia című rockopera, amelynek szövegírója Szentgyörgyváry Péter, zeneszerzője pedig Balásy Szabolcs volt. A siklósi várban bemutatott előadás osztatlan sikert aratott, így várhatóan a következő években is láthatjuk majd a produkciót.

Világkiállításra utaznak

A nagykoncert előtt még egy fontos fellépés vár a Vivat Bacchus tagjaira, az együttes hamarosan Dubaiba utazik, ahol Pécset és Magyarországot képviselik a világkiállításon. Ők a Márton-napi népszokásokat mutatják be: mesélnek a hagyományoktól, dalaikkal pedig igyekeznek felvillantani az igazi magyar virtust. A magyar pavilonban a tervek szerint három koncertet adnak, és egy nagykoncerttel is megörvendeztetik a világ különböző tájairól érkező látogatókat egy 10 ezer férőhelyes stadionban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!