Drágább lesz, ha mind összedől

2021.11.05. 20:00

Megáll az esővíz, emiatt sorra beáznak a garázsok Pécsett

Már régen meg kellett volna oldani az esővíz tisztességes elvezetését a József Attila utca 32. alatt található garázssor szomszédságában, a beázástól ugyanis szinte használhatatlanok a gépkocsitárolók. A garázstulajdonosok szerint az önkormányzat dolga lenne cselekedni.

Vizvári Soma

Fotó: L. L.

– Nemrég söpörtem ki a vizet. Rendesen beázott megint – mondta a nyugdíjas hölgy, miközben beengedett minket a garázsába, hogy közelebbről szemügyre vehessük a problémáját.

A hátsó fal fejmagasságig el volt színeződve az állandó vizesedéstől, a víz kisöprésének nyomai még frissen látszottak a lábunk alatt. A vakolat több helyen lepotyogott, és penészre utaló jelekre is felfigyeltünk.

– Az önkormányzat megvárja, míg összedőlnek a garázsok? – tette fel a kérdést egy olvasónk, aki a napokban azzal keresett meg minket, hogy a József Attila utca 32.-nél található garázssor egyfolytában beázik, mivel a mögötte húzódó, hetvenes években épített esővíz-elvezető betonfolyóka mára igen rossz állapotba került. A lapunknak író garázstulajdonos szerint az elvezető karbantartása, de a probléma hosszú távú megoldása is az önkormányzat dolga lenne, hiszen az a terület, amin a folyóka végigfut, a város tulajdonában van.

Gyakorlatilag semmi sem történt idáig

Az utóbbi években a probléma már annyira súlyos mértéket öltött, hogy a garázstulajdonosok tulajdonuk védelmének érdekében tavasszal megbízták Méhes Zsolt mélyépítő mérnököt, hogy mérje fel a helyzetet, és készítsen szakvéleményt arról, hogyan lehetne szakszerűen megoldani a garázssor csapadékvíz-elvezetését. A 2021. április 24-én keltezett dokumentumból kiderül, hogy az önkormányzat nagyságrendileg kétmillió forintból kiküszöbölhetné a bajt. Ennek ellenére máig nem történt semmi, pedig Méhes Zsolt vállalta, hogy a szakvéleményét elküldi az önkormányzatnak és a BIOKOM-nak is, amit hónapokkal ezelőtt meg is tett.

Drágább lesz, ha mind összedől

A szakvéleményt elkészítő mélyépítő mérnök lapunk kérdésére azt mondta, azóta sem kapott semmilyen választ sem az önkormányzattól, sem pedig a BIOKOM-tól. A szerkesztőségünket megkereső olvasónk nem érti, mire vár az önkormányzat, hiszen kétmillió forint a város költségvetése szempontjából elhanyagolható összeg.

– Mi lesz, ha az önkormányzat nemtörődömsége miatt összedől tizenkilenc garázs? Akkor mennyi kártérítést kell fizetnie az önkormányzatnak? – vetette fel.

Szinte teljesen használhatatlanok

De ha nem is dől össze egyetlen garázs sem, a helyzet így is súlyos a tulajdonosok szempontjából, hiszen a szakvéleményből az is kiderül: „A gépkocsitároló állagromlása olyan nagymértékű, hogy azok befektetett értéke és használhatósága teljes egészében a nullához közelít”.

Lapunk kérdéssel fordult az önkormányzat sajtóosztályához is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy tervezik-e megoldani az említett területen a tisztességes esővíz-elvezetést, és ha igen, milyen módon. Cikkünk elkészültéig nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!