Bokréta Népdalkör

2021.11.24. 17:05

Népdaltól volt hangos a tettyei vendéglő terme

Egy nyugdíjasklub életében a 30 év, de még a 10 is elég nagy idő, ecsetelték a pécsi tettyei étteremben nemrégiben, ahol a Baranya Bokréta Népdalkör gyűlt össze jubileumi ünneplésre.

Zs. J.

– A Baranya Bokréta Népdalkör idén 30 éves, én 10 éve vezetem az énekeseket – mondta el beszélgetésünk elején Radnóti Adél, a népdalkör vezetője, aki nyugdíjba vonulása előtt ének-zene szakos tanár volt. 2010-ben a pécsi Nyugdíjasok Egyesületének kulturális vezetőjévé választották, ekkor járta végig a pécsi nyugdíjas népdalköröket, tánccsoportokat, énekkarokat. Így ismerkedett meg a Nevelési Központban a Baranya Bokréta Népdalkör csapatával, akik felkérték, vezesse őket.

– Először gondolkodási időt kértem. Akkor a népdalkör mindent énekelt: népdalt, táncdalt, operettet. Egy feltételt szabtam, ha már az a nevük, hogy Baranya Bokréta Népdalkör, akkor csak magyar népdalokat énekeljenek – emlékezett vissza a kezdetekre Radnóti Adél.

A csoport rábólintott. Kezdetben baranyaiakat tanultak, később a repertoár bővült: tolnai, rábaközi, erdélyi, csángói és más tájegységek népdalaival. A népdalkörben egyetlenegy férfi van, az ő csatlakozására mindegyikük emlékszik. Mesélik is egymás szavába vágva. Kedd volt, pár évvel ezelőtt. Próbáltak, mikor kitárult az ajtó. Egy férfi lépett be. Ahogy benézett, már fordult is, mikor megszólították. Végig maradt a próbán, majd amint hazament, a többiek fogadtak, hogy többet nem jön. Tévedtek.

A népdalkör tagjai: Radnóti Adél, Bártfai Ágnes, Bérczi Gyuláné, Gelencsér Lajosné, Krausz Ferenc, Lévai Jánosné, Maráziné Barta Irén, Radic Ivánné, Szekeresné Balázsi Judit, Szőke Lászlóné, Takács Istvánné.

Érmek tömkelege

A Baranya Bokréta Népdalkörnek tíz év alatt 141 fellépése volt. Pécsen kívül pódiumra léptek többek között Nagyatádon, Szigetváron, Barcson, Hévízen, Tamásiban, Máriagyűdön, Egerágon, Drávaszabolcsban, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Hárshegyen. Több mint 1200 népdalt tudnak. Van 4 ezüst, 2 arany, 1 kiemelt arany fokozatú díjuk, kaptak már dicséretes szakmai minősítést, különdíjat. Legközelebbi fellépésük november 26-án a meszesi iskolában lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!