Tisztulnak a közterek

2021.11.22. 12:34

Összehangolt munkával szabadulnak a falevelektől Mohácson

A városban megforduló idegenek rendre elismerően szónak Mohács rendezett, virágos közterületeiről, árnyas sétányairól, utcáiról – írja a Mohácsi Újság.hu.

B. M. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Ami az árnyat adó fákat illeti, hát, azok ilyenkor adnak munkát rendesen. Idén ősszel is hetek óta részletekben szabadulnak meg a lombkoronájuktól, s így gyakoribb a panasz, ha a lehullott falevelek balesetveszélyt jelentve elborítják a kerékpárutat, járdát. A közhasznú foglalkoztatottak viszont a folyamatos takarítás mellett az újabb lombhullatók és virágok ültetéséből is kiveszik a részüket.

– Körzetekre osztott a város, egy-egy területen két-három személy feladata a rend és tisztaság fenntartása. A napi szinten végzett takarítás ellenére képtelenség a teljes avarmentesítés, hiszen ahol délelőtt az utolsó falevelet is összeszedik, délutánra már lesz utánpótlása – mondta Mojzes István városgondnok.

– Múlt kedden mindenesetre átfogó takarítást szerveztem, a parkgondozókat is bevonva együttesen több tucat emberrel igyekeztünk a város szinte minden részén nemcsak összegyűjteni, de el is szállítani a leveleket. Ehhez a munkához hozzájárult részben a lakosság is, például a volt Felszabadulás lakótelep két épülete körül rendszeresen összegyűjtik azt az ott élők – jegyezte meg a városgondnok.

Öreg, kiszáradt ­fákat is pótolnak

Mint elmondta, a közterületek takarítása mellett a virág- és faültetés is feladata a közhasznú foglalkoztatottaknak. Az elmúlt hetekben a virágágyásokba, kőedényekbe mintegy hatezer árvácskát és ezer hagymás dísznövényt, valamint levendulákat, varjúhájat, kokárdavirágot ültettek ki Kövesdi Katalin városi főkertész útmutatása alapján. E héttől pedig az őszre ütemezett 80 földlabdás fa ültetésében is részt vesznek, elsőnek a fűzlevelű kőrisek telepítése történt a Déli lakóparkban a Lovász, a Táltos és a Szent Erzsébet utcákban, valamint a Csodaszarvas játszótéren. A hónap hátralevő részében a Szepessy és Deák téren, valamint az utcákban elöregedett, kiszáradt fákat fogják pótolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!