Szakmabemutatók

2021.11.16. 07:00

Pályára állítják a héten a baranyai diákokat

Pályaválasztási kiállításokkal és szakmabemutatókkal várja a héten Pécsett, Mohácson és Szigetváron az általános és középiskolák végzős osztályaiba járó fiatalokat a Baranya Megyei Kormányhivatal. A rendezvénysorozatot hétfőn dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott nyitotta meg a pécsi Tudásközpontban.

Czine Vanessza

Fotó: Laufer László

A rendezvénysorozat hétfői napján a pályaválasztás előtt álló, továbbtanulni szándékozó 7-8. osztályos általános iskolás tanulókat, kedden a végzős középiskolai diákokat, a szerdai állásbörzén pedig a szakképesítéssel nem rendelkező, illetve a továbbtanulást vagy pályamódosítást tervező, érdeklődő felnőtteket várják a szervezők.

– A kormány ösztöndíjakkal támogatja a szakképesítés mellett döntő tanulókat, ez az összeg 10-20, de akár 30 ezer forint is lehet

– mondta megnyitójában a kormánymegbízott. Dr. Horváth Zoltán hozzátette, ezen a napon természetesen az is megtalálhatja a számára megfelelő lehetőséget, aki még nem szeretne vagy nem tud szakmát választani, és gimnáziumban tervezi a továbbtanulást.

– Összesen 45 kiállító van jelen a mai napon – árult el részleteket az eseményről dr. Tigelmann Éva főosztályvezető. – Ezek között természetesen vannak munkáltatók is, hiszen fontos, hogy a fiatalok azt is lássák, egy adott képzés elvégzése után hol tudnak majd elhelyezkedni, milyen munkát fognak végezni nap mint nap.

A kiállítók között a megye összes iskolája jelen volt, így a gyerekek a nagynevű pécsi középfokú oktatási intézmények kínálata mellett megismerkedhettek például a villányi, a sellyei és a mohácsi továbbtanulási lehetőségekkel is. Azoknak a diákoknak, akik vidékről jöttek a megyeszékhelyre a kormányhivatal a buszos utazást is biztosította. A járványhelyzetre való tekintettel az iskolai csoportok ütemezetten érkeztek, hogy egy időben ne legyen túl nagy tömeg a kiállítótérben.

Hasznos tanácsok

– Úgy érzem, már tisztábban látok, körvonalazódott bennem, hogy a sporttal szeretnék továbbmenni. Sok mindent hallunk az iskolákról a mindennapokban, viszont, amit itt személyesen tapasztalunk, az a mérvadó. Nekem volt elképzelésem egy iskoláról, jókat is mondtak róla, azonban az itteni tapasztalataim már nem olyan meggyőzőek és ez befolyásolja a döntésemet – nyilatkozta egy kozármislenyi diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!