ítélet született

2021.11.22. 13:26

Péterffy elbukta a perét Vicze Csilla ellen – íme a részletek

Nem sértette meg Péterffy Attila jó hírnevét, becsületét a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, Vicze Csilla – hirdette ki a polgármester által indított perben hozott ítéletet dr. Bence Krisztina, a Pécsi Törvényszék bírója hétfőn.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

A baloldali polgármesternek ezért meg kell fizetnie az alperes ügyvédi munkadíját, valamint eljárási költséget. Péterffy „kreálmánynak, felolvasmánynak” minősítette a határozatot. Vicze Csilla és ügyvédje, dr. Halmos Péter pedig bejelentette, hogy a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért dolgozó Tölösi Péter Alapítványnak ajánlják fel az ügyvédi munkadíj összegét.

Mint azt a bíró az ítélet indoklásában elmondta, az alperes Vicze Csilla nem tett mást, mint kritikát fogalmazott meg a felperesnek, Péterffy Attilának a Pécsi Hőerőmű élén végzett tevékenysége kapcsán, és nem állított valótlant akkor, amikor arról nyilatkozott, hogy Péterffy vezetése alatt közel három millió tonna fát égettek el a Pécsi Erőműben, ami nagyrészt a Péterffy által nyilvánosságra hozott adatokon alapult.

A bíróság kitért arra is, hogy az egyéb közlések pedig a való tényekből levont következtetéseknek, értékítéleteknek tekinthetőek, amik véleménynyilvánításnak minősülnek, amelyek egy választási kampányban közéleti vita keretében hangzottak el.

A politikai véleménynyilvánítás fokozott védelme alapján ráadásul egy közszereplőnek többet kell tűrnie, Péterffy polgármesterjelöltként is közszereplő volt, és a vele szembeni határozott kritika nem lépte át a véleménynyilvánítás határait, következésképpen Péterffy becsületét és emberi méltóságát nem sértette meg Vicze Csilla.

Fotó: Löffler Péter

A bíróságnak nem a felperes személyes sértettségéhez és érzelmeihez képest kellett értékelnie a CMM szóvivőjének szavait – szögezte le a bíró. Valótlan tényállítás, vagy való tény hamis színben való feltüntetése hiányában a polgármester jó hírnevét sem sértette meg a szóvivő.

A bíróság indoklásából az is kiderült, hogy Vicze Csilla azért sem tehető felelőssé, hogy a felperesről Péterffy Attila szerint elterjedt az erdőégető kifejezés, hiszen ő ezt a kifejezést nem használta.

Péterffyék keresetét mindezek alapján elutasította, tehát Vicze Csilla nyerte meg első fokon a pert.

Ez egy kreálmány – minősítette Péterffy a bíróságot

A baloldali politikus a döntés után a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy „fellebbezni fogunk, tök egyértelmű”.

- Amit hallottunk a bírónő indoklásaként, az egy abszurd, érdekes felolvasmány volt, és van benne hiba is, de majd ezekre a fellebbezésben kitérünk – mondta. – Nyilvánvaló, hogyha az elsőrendű ítélet jogerőssé válna, akkor bárki közszereplőkkel szemben nyíltan hazudozhatna, én pedig pont ez ellen léptem fel és fogok fellépni a jövőben is. Azt gondolom, hogy a Vicze által, saját maga nevében tett politikai nyilatkozatai hazugságok, az a dolgom, hogy ezeket ne tűrjem, pláne, ha engem érnek, akkor meg végképp.

Lapunk felvetésére, miszerint a bíróság szerint nem állított valótlant Vicze Csilla, azt mondta Péterffy, hogy „ hozzá nem értőként azt mondhatja, hogy a bíróság indoklása egy komoly kreálmány, a mellette ülő jogászok is abszurdnak nevezték”.

Ezt követően rákérdeztünk arra is, hogy ha ő nyerte volna meg a pert, akkor is „kreálmánynak” tartaná-e az ítéletet, a politikus erre azt válaszolta, hogy „attól függ, hogy mi az indoklás, ő vette a fáradtságot, végighallgatta és ő maga is erre a véleményre jutott”.

Fotó: Löffler Péter

Beteg gyerekeknek ajánlja fel a perköltséget Vicze és ügyvédje

Vicze Csilla védője dr. Halmos Péter ügyvéd úgy értékelte a döntést, hogy ez volt a várható ítélet és már nem értette a pert sem.

- Péterffy Attila polgármester egy dolgot bizonyított be Bibó István szavaival élve, hogy nem demokrata. Aki közéleti szerepet vállal, annak számolnia kell azzal, hogy kritika éri a tevékenységét, ahogy ezt a bíróság az indoklásában is kifejtette – mondta. – Ez egy civil vélemény volt, amint nem úgy kell felfogni, hogy az a jó civil, amelyik az én civilem, a CMM változatlan célokért küzd évtizedek óta.

Vicze Csilla hozzátette: ő nem állított valótlant, de Péterffy Attila folyamatosan azt mondja róla, hogy nem mond igazat.

- Mégsem indítok rágalmazás miatt büntetőeljárást, vagy becsületem és jó hírnevem megsértése miatt polgári eljárást. Igazságot szolgáltatott a Pécsi Törvényszék, hiszen közéleti ügyben igazat mondtam, a mecseki, baranyai erdők védelmében léptem fel – mondta.

Egyben azt is bejelentették, hogy a perköltséget – amelyet Péterffynek kell az ítélet szerint megfizetnie – a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért tevékenykedő Tölösi Péter Alapítványnak ajánlják fel.

Fotó: Löffler Péter

Székely Himnusz az elnyomás ellen

A tárgyalás végén egyébként egy, a hallgatóság sorai között helyet foglaló férfi elénekelte a kommunista, szocialista időkben a hatalom által betiltott Székely Himnuszt is és annak ellenére sem hagyta abba, hogy a bírónő többször felszólította erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!