Tovább szépül

2021.11.04. 14:00

Közel egymilliárd forintból teljesen átalakul Sásd központja: piac, park, bölcsőde épül

Három nagyobb beruházásnak köszönhetően jelentősen átalakul Sásd belvárosa, ami zöldebbé, élhetőbbé teszi a városközpontot. Megoldódnak a parkolási gondok, könnyebben, biztonságosabban megközelíthető lesz az óvoda, illetve a sportolásnak egy újabb lehetősége nyílik meg a városban.

Zs. J.

Fotó: L. L.

– A tanuszoda több mint 400 millió forintos kormányzati forrásból valósul meg. Az önkormányzatunk egy telket biztosított itt a városháza szomszédságában, illetve a mi feladatunk volt a telek biztosításán túl a közművesítés (víz, szenny­víz, áramkiépítés, gáz, tűzcsapok) – közölte a polgármester, Jusztinger János.

A tanuszoda várhatóan ebben az évben elkészül, és a szükséges engedélyeztetés, próbaüzem után jövő év tavaszán nyithat. Elsősorban a létesítmény a helyi általános iskolásokat fogadja, de az iskolaidőn kívül a lakosság is használhatja, illetve nyáron strandként üzemelhet. Egy rémhír kapott szárnyra a városban az uszodával kapcsolatban, hogy ivóvízhiány keletkezhet a működése miatt. A polgármester elmondta, hogy míg korábban csak egy kút látta el ivóvízzel a várost, 2016-ban Sásdon két új kutat is fúrtak, be is üzemelték. Most felmerült egy új kút fúrásának lehetősége is, de nem a vízhiány miatt, hanem azért, hogy az uszoda vízellátása, a medencék gyors feltöltése megoldható legyen.

A bölcsődénél már külső munkálatok zajlanak.
Fotó: L. L.

A másik beruházás a bölcsőde építése, ami szintén pályázati pénzből valósul meg (180 millió), és részben önkormányzati forrásból (több mint 10 millió). A bölcsőde egy volt tejbolt épülete helyén épül, az óvoda közelében. A régi tejboltot elbontották, majd idén tavasszal elkezdődött az építkezés, ami 70–80 százalékos állapotban van. A bölcsődében két csoportszobát alakítanak ki, 28 kisgyermek részére. A szomszédságban egy másik üres, elhanyagolt telket is megvásárolt az önkormányzat, ahol a parkolást biztosítja a szülők számára.

– Több sásdi érdeklődik mi a helyzet a Zöldváros-Piac 400 milliós nagy projekttel. A korábbi közbeszerzések elbuktak, magasabb árajánlatokat kaptunk, mint ami a pályázatból finanszírozható. Most új közbeszerzés zajlik, eredménye november közepére várható – említi a polgármester.

A beruházás során elbontanák azon betonbódékat, amik az 1990-es évek legelején épültek átmeneti jelleggel. Az új csarnokba költöznének az üzletek. Az előtte lévő teret parkosítanák, és egy vízjátékkal szabadtéri színpadot is kialakítanának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!