A pénz beszél?

2021.11.03. 07:00

Szanyi Tibornak gyanús Mellár Tamás ügye

Megszólalt a szocialisták egykori alelnöke azzal a talánnyal kapcsolatban, hogy Mellár Tamásnak miért volt érdeke beülni a Párbeszéd parlamenti frakciójába.

Vizvári Soma

Dr. Mellár Tamás,közgazdász, egyetemi tanár

Fotó: L. P.

– Nem tudok elvonatkoztatni attól a gondolattól, hogy Mellár Tamás döntéséhez köze lehetett a pénznek – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) politikusa azzal kapcsolatban, hogy a pécsi országgyűlési képviselő annak idején azért ült be a Párbeszéd képviselői közé a parlamentbe, hogy ne szűnjön meg a frakció a létszámhiány miatt.

Szanyi Tibort lapunk azért kereste meg, mert nemrég az ATV-ben azt fejtegette, hogy a baloldali pártok miként „trükköznek évek óta” a jelenlegi frakciószabályokkal. Az ex-MSZP-s politikus rossz­allását fejezte ki azt illetően, hogy az addig független képviselő, Mellár Tamás mentette meg a baloldali párt frakcióját.

A szocialisták egykori alelnöke kifejtette lapunknak: a pénzen kívül más mozgatórugót nem tud elképzelni Mellár esetében, hiszen a képviselő parlamenti tevékenysége szerinte országosan alig látható, a frakciók viszont a Fidesz-kormány által megalkotott új szabályozásnak köszönhetően komoly pénzeket kapnak.

Az ISZOMM politikusa ezzel kapcsolatban az ATV-ben azt állította, miközben a szivárványkoalíció részéről őt szokás „Fidesz-bérencnek” nevezni, valójában az egyesült baloldalt fizeti a Fidesz, „hiszen ők határozzák meg, melyik párt mennyi pénzt kaphat”.

– Mellár Tamás konzervatív, jobboldali politikusnak mondja magát, míg a Párbeszéd meg zöld-baloldalinak. Miért érdeke Mellárnak egy ilyen frakcióban ülni, ha nem azért, mert valamilyen ellentételezést kap ezért? – tette fel a kérdést Szanyi a Dunántúli Naplónak nyilatkozva.

A megjegyzés annak fényében még indokoltabbá válik, hogy Mellár arra építette addigi politikai imázsát, hogy pártoktól független, és hogy jobboldali. A Párbeszéd frakciójába való beülésével ezt a róla kialakított képet tette kockára, ahogy szavahihetőségét is, hiszen a választás után ígéretet tett rá, hogy nem lép be egyetlen baloldali parlamenti frakcióba sem.

Szanyi Tibor felvetése igazán érdekessé teszi Mellár egyik, a Mandinernek nemrég elejtett mondatát is. A Párbeszéd képviselője az országos hírportálnak azt nyilatkozta, 2018-ban Tóth Bertalan, a szocialisták jelenlegi elnöke, és Puch László üzletember kereste meg, hogy induljon az országgyűlési választáson. Köztudott, Puch Lászlót sokan az MSZP pártpénztárnokaként tartják számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!