ne szemeteljünk az erdőben!

2021.11.24. 14:00

Szemléletformálásra törekszik a Mecsekerdő Zrt.

Ki takarítja el a kirándulók által az erdőben elhagyott szemetet? – kérdezte egy korábbi levélben olvasónk, ezért megkerestük a Mecsekerdő Zrt.-t a kérdést illetően, a cég válaszában bemutatta a felelős erdőlátogatást.

Mohay Réka

Galyatető Mátra 20160321 Túrázás Túra 2016 Tavasz Család gyerekek Fotó: Földi D. Attila Nemzeti Sport

Fotó: Földi D. Attila

– Az erdei szemetelés problémája folyamatosan jelen van. A járványhelyzet miatt megnőtt a túrázási kedv, ami pozitív, de a szemetelés mértéke is láthatóan nőtt az utóbbi időben – mondta el Vassné Papp Viktória, a Mecsekerdő munkatársa.

Az erdőgazdálkodó vállalat felelősségének érzi biztosítani a természetkárosítástól mentes erdőlátogatás feltételeit. Ennek részeként a frekventált kirándulóhelyek környezetében, mint az Óbányai-völgy, a Melegmányi-völgy, a Kövestető kilátó vagy a Zengő, rendszeresen ürítik a kihelyezett hulladéktárolókat. Emellett a kiépített tűzrakóhelyekben összegyűlt szemét elszállításáról is gondoskodnak.

– Fontos célunk, hogy az erdőjárókat is segítsük annak érdekében, hogy minimális legyen az erdőben hagyott hulladék. Ezért a közjóléti létesítményeink közelében a legfontosabb erdőlátogatási szabályokat tartalmazó erdei illemkódextáblát helyezünk ki. Erdei iskoláinkban a gyerekeknek is átadjuk a felelős szemléletet, ők nagyon fogékonyak az erdő védelme iránt. A szemetelés kerülésére is tanítjuk őket – mondta Vassné Papp Viktória.

A természetjárók együttműködésére is szükség van a szemléletformálásához

Az erdőben hagyott ételmaradék nem természetes táplálék az erdei állatok számára. Könnyen szerzett élelmet jelent, mely táplálkozási szokásaikat is megváltoztathatja hosszabb távon. Ezáltal beavatkozunk az erdei ökoszisztéma rendszerébe, mely egy kölcsönhatásokra épülő bonyolult hálózati rendszer.

Mindezt figyelembe véve a Mecsekerdőnél is egyfajta szemléletváltás zajlik. Már nem az a cél, hogy csak az erdőben e célra kijelölt szemetesbe dobjuk a hulladékot, hanem az, hogy lehetőség szerint semmilyen hulladékot ne hagyjunk, még ezeken a helyeken sem, hiszen a le nem bomló szemét károsítja a természetet.

– Szükség van együttműködésre a természetjárókkal a közös cél érdekében. A Mecsek­erdő Zrt. rendszeresen csatlakozik a jeles napokhoz kötődő szemétszedési akciókhoz is. Ilyen programra a madarak és fák napján, az erdők hetén, valamint az országos Te Szedd! és a Tisztítsuk meg az országot! kampányok során kerül sor – tette hozzá a szakember.

Érdemes előre gondolkodni

– Általában olyan ételt vagy italt viszek magammal az erdőbe, amelyből kevés hulladék keletkezik. Ha egy csomagolás, ételmaradék mégis megmarad, azt visszateszem a hátizsákomba, és otthon dobom ki – fogalmazott egy gyakorlott túrázó.

– Felmerült az ötlet, hogy a szeméttárolók helyére egy-egy táblát állítsunk, mely arra utal, itt korábban szemetes állt, de arra kérjük a kirándulót, vigye magával, és otthon dobja ki a hulladékot, ezzel is védve az erdőt – mondta el Vassné Papp Viktória.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában