Lesz megoldás?

2021.11.05. 07:00

Szigeti úti biciklisek: ki tudja, hogy mikor, hol válnak el útjaik!

Azt követően, hogy elismert pécsi szakoktató is bírálta a Szigeti úti kerékpárút kialakítását és biciklisáv létrehozását, lapunk olvasói is komoly kritikát fogalmaztak meg. A megoldás egyre inkább távolinak tűnik.

Bóka Máté

Bár az előző városvezetés idején fogalmazódott meg, hogy bővítik a pécsi bicikliút-hálózatot, a fejlesztéseket el is indították, de egy részét már az új, baloldali városvezetés idején kezdték el és fejezték be. A Szigeti út esetében is ez történt, ahol az út északi felén biciklisek közlekedésére figyelmeztető burkolati jeleket rajzoltak, míg a déli oldalán a járdán a gyalogosoktól elválasztva, egyirányú biciklisávot hoztak létre, amely a kereszteződéseknél kifut az úttestre is.

Lapunknak már korábban úgy nyilatkozott Katona Ágnes gépjárművezető szakoktató, hogy katasztrófa lett a Szigeti úti közlekedés, egyszer kerékpár­úton, máskor meg kerékpársávon kell menniük a bicikliseknek és szerinte is veszélyes helyzeteket teremtenek azzal, hogy fel-felbukkanak az autók mellett is időnként.

Olvasóink más oldalról is megközelítették a dolgot, egyikük például azt írta, hogy egy nap alatt kétszer is majdnem balesetezett szabálytalan biciklisekkel, akik a déli oldalon haladtak, de nem a kijelölt irányban a város felé, hanem azzal ellentétesen hajtottak. Ennek pedig az lehet az oka, hogy inkább a védettebb, a járda melletti részt használják szívesebben, mint a forgalmas úttest északi felét, ahol a buszok, teherautók mellett kellene tekerniük. Ottjártunkkor csütörtökön lapunk munkatársa is azt tapasztalta, hogy bár a biciklisek kétharmada betartja a szabályokat, de harmaduk nem – ami így is nagyon jelentős arány. Munkatársunk pedig maga is találkozott olyan kerekessel, aki inkább a járdánál ment át az útkereszteződésen és nem hajtott ki az útra, ahogy azt a nyomvonal megkövetelte volna tőle.

Lapunk megkereste a pécsi önkormányzatot, hogy hozzájuk érkeztek-e panaszok a témában, megfelelőnek tartják-e a nyomvonalat, illetve tervezik-e azt, hogy a szabálytalanul közlekedők miatt a biciklisek – akik jó része egyetemista lehet – számára felvilágosító kampányt indítanak, de nem válaszoltak.

Fakivágások miatt is voltak problémák

Az idő majd eldönti, hogy azoknak a Szigeti úti fáknak, amelyeknek a gyökerét elvágták az építkezés miatt, a következő években túlélik-e az idén történt, drasztikusnak mondható beavatkozást, vagy sem. Mindenesetre több mint egytucatnyi fával végeztek (legalábbis részben) már a fűrészek, hiszen azok útban voltak a kerékpárút fejlesztésének.

Egyébként az építkezéssel korábban kritikát megfogalmazók részéről az a lehetőség is elhangzott már, hogy az északi oldalon – ahol most az úttesten kell tekerni – a járdán, vagy amellett megoldható lehetett volna a bicikliút kialakítása, erre a mérések szerint ott akár elegendő hely is lehetett volna. Igaz, többen azt is megjegyezték akkor lapunknak a témával kapcsolatosan, hogy a közművek elhelyezkedése, oszlopok megléte mindezt természetesen különböző formában befolyásolja. Ennek az elképzelésnek egyébiránt a mostani, szinte folyamatosnak mondható panaszok után van is immár létjogosultsága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!