jön a tél

2021.11.10. 14:00

Támad a fagy: érdemes az akna tetejét is szigetelni

Közelegnek a fagyos napok, itt az ideje gondoskodni a vízmérők, házi vezetékek téli védelméről. Elég ugyanis egyetlen fagyos éjjel, hogy egy nem megfelelően szigetelt szerkezet tönkremenjen – ezek javíttatása, cseréje több tízezer forint.

Wald Kata

Összesen mintegy 380 esetben kellett cserélniük vagy javítaniuk az elfagyott vízmérőket az elmúlt két tél során a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szakembereinek – háztartásonként ez minimum 30 ezer forint pluszkiadást jelent, valamint az elfolyt víz költségét is a felhasználóknak kell megtéríteniük.

Pedig a vízmérők elfagyása megelőzhető – hívta fel minden érintett figyelmét a szolgáltató. Közleményükben kiemelték, hogy az előzetes előrejelzések alapján idén kifejezetten hideg télre számíthatunk, érdemes erre előre felkészülni. Elég ugyanis egyetlen fagyos éjjel, hogy egy nem megfelelően szigetelt vízmérő tönkremenjen. Egy fél centiméteres repedésen pedig egyetlen nap alatt több havi vízfogyasztás mehet veszendőbe.

Fontos tudni, hogy a vízmérő rendszeres ellenőrzése és a házi ivóvízhálózat karbantartása a felhasználók jogszabályban rögzített feladata, így a fagyás miatt megrongálódott vízmérők javítása, pótlása, az új mérők hitelesítése, valamint az elfolyt víz költsége is mind a felhasználót terheli.

– Az elfagyás megelőzése érdekében a legfontosabb a vízakna búvónyílásának hőszigetelő anyaggal, például hungarocellel való szigetelése – hívta fel a figyelmet a szolgáltató. Mindenképpen érdemes az akna mennyezetét, azaz belülről az aknafedlapot, valamint az oldalfalait is leszigetelni, az aljzata szabadon maradhat.

Az is nagyon fontos, hogy ne legyenek hézagok, amelyen keresztül a kinti hideg levegő az aknába áramolhat. A fagynak kitett vezetékszakaszokat, tűzfalban vagy falon kívül futó csöveket szintén szigeteljük, vagy ha ez nem kivitelezhető, akkor időben víztelenítsük.

Ellenőrizni kell a pincéket is

A télen ritkábban használt épületeknél, pincéknél és telkeken az aknák, kerti csapok rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen.

A kisebb jégdugók lassan, fokozatos melegítéssel házilag is orvosolhatók – például hősugárzóval, hőlégfúvóval, komolyabb hajszárítóval vagy meleg vízzel. A nyílt lánggal való próbálkozás viszont nem javasolt, a hirtelen felolvadó víz ugyanis szétvetheti a mérőt, műanyag csövet.

Ha szilánkosra tört a mérő üvege, deformálódott a számlálója, esetleg folyik belőle a víz, az azt jelzi, hogy a szerkezet tönkrement, s mindenképpen cserélni kell. Intő jel lehet, ha az épületben nem, vagy csak alig folyik víz a csapból – ilyen esetekben haladéktalanul értesíteni kell a szolgáltatót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!