Van elég hely a szállókon

2021.11.27. 14:30

Tart a krízisidőszak: fokozottan figyelni kell a hajléktalanokra

A novembertől áprilisig tartó hónapokat nevezik krízisidőszaknak a hajléktalanszolgálatban.

M. R.

Fotó: Laufer László

Fonyó József, a pécsi Támasz Alapítvány Integrált Intézményének vezetője elmondta, november elejétől megnyíltak a krízis szállóhelyek is Pécsen, így még több szállást nyújtó férőhelyen tudják fogadni azokat, akik egyébként az utcán éjszakáznának. Működik emellett krízis autószolgálat és diszpécserközpont is, így ha bajban lévő hajléktalanról kapnak hívást, beszállítják az egyik szálláshelyre.

A lakossághoz olyan tanáccsal fordul az alapítvány, hogy ha szociális rászorultság állapotában lévő hajléktalanról szereznek tudomást, akkor a Támasz Alapítvány weboldalán elérhető telefonszámokon jelezzék ezt számukra.

A téli időszakban különös problémát jelent a kihűlés, mely sajnos sokak halálát okozza a hideg időben. Fonyó József arra is figyelmeztet, ez nem csak a hajléktalanokat érintheti, hanem időseket, betegeket, akik olyan körülmények közt élnek, ahol nem megoldott a megfelelő fűtés, vagy nem képesek gondoskodni magukról. Ezért fontos, hogy kiemelten figyeljünk a környezetünkben élőkre, látogassuk meg az idős, egyedül élő szomszédokat időnként, hogy minden rendben van-e, ezzel akár az életüket is megmenthetjük.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy ez az időszak a magányosan élők, a hajléktalanok számára különösen nehéz. Míg az ünnepek közeledte a szerencsésebbek számára a szeretteikkel, családjukkal való együttlétet, a vidámságot és pihenést jelenti, addig ez a valamilyen okból az utcára kerültek számára a magány és az egyedüllét időszaka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!