Hurrá!

2021.11.10. 15:01

Ultramodern szimulációs oktatási központtal bővül a PTE orvosi kara (galéria)

Világszínvonalon gyakorlatozhatnak az orvostanhallgatók a PTE ÁOK Szimulációs Oktatási Központjában a kormánytámogatásból megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően.

Mohay Réka

Fotó: L. P.

Az orvosi karon 2015 óta működik szimulációs központ 280 négyzetméteren. A most kezdődött fejlesztés után ez a terület 1700 négyzetméterre bővül. A beruházás bruttó összértéke több mint 1 milliárd forint, a Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése elnevezésű EFOP pályázat keretén belül valósul meg. A kivitelező a siklósi székhelyű VivaPalazzo Zrt. A szerdai sajtótájékoztatón a projekt részleteit ismertették az egyetem, a kar és a kivitelező képviselői, illetve az építkezési területet is megtekinthettük.

A szimulációs központ fő célja az orvosi és egészségtudományi képzésben résztvevők manuális és kommunikációs készségeinek fejlesztése. A hallgatók életszerű gyakorlati tudásra tehetnek szert bizonyos kórképek, kórházi helyszínek, diagnosztikai és intervenciós lépések kapcsán, sőt, rendelői szituációkat is modellezhetnek.

Az építkezések során tanműtőt is kialakítanak, melyben valós orvosi eszközökkel végezhetők különféle sebészeti beavatkozások. A fogorvoshallgatók számára 25 fantomlabor munkaállomás készül, valamint a virtuális valóság technológia is helyet kap.

– Nagy segítséget jelenthet egy kórházi zárlat idején, ha a hallgatók a műtőket, kórházi termeket a virtuális valóságnak köszönhetően bejárhatják, helyismeretet és rutint szerezve – mondta dr. Rendeki Szilárd, a szimulációs oktatási központ igazgatója.

– Változó korunkban a közösségi kohézió ápolása kiemelten fontos. Egy labor, ahol együtt dolgozik hallgató, oktató és az őket segítő technikus, csapatmunkát hoz létre, más jellegűt, mint a tanórai előadások. Így a fejlesztés közösségépítő projekt is – fogalmazott dr. Nyitrai Miklós dékán.

Decsi István, a PTE kancellárja külön köszönetet mondott a magyar kormánynak és dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselőnek a projekt támogatásáért és a világszínvonalú szimulációs központ kialakításához szükséges források biztosításáért. Dr. Felinger Attila tudományos és innovációs rektorhelyettes kiemelte, több egyéb fejlesztési támogatás várható még a jövőben az egyetem számára, mely az egyre modernebb infrastruktúra elérését segíti.

Élvezettel tanulnak a hallgatók

A MediSkillsLab elnevezésű központ a hallgatók körében is sikeresnek bizonyult már az eddigi tapasztalatok során is.

– A hallgatók nagyon szeretik, hiszen a legtöbben rögtön, ahogy belépnek az egyetem kapuján, a gyakorlati feladatokra kíváncsiak. Nyilván, ha rögtön bemennének egy nyitott mellkasi műtétre, abból gondok lennének. A MediSkills pont megfelelő átmenetet jelent, a roppant mértékű felelősség még nem jelenik meg, de mégis olyant csinálnak, ami közvetlenül az orvosi tevékenységre készíti fel őket – fogalmazott az ÁOK dékánja, dr. Nyitrai Miklós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!