Megérkeztek az árak

2021.12.05. 20:00

A bérleti díj túl magas, az érdeklődő pedig túl kevés az adventi vásáron

Ha szigorúan nézzük, úgy advent meg a vásár szinte kizárná egymást. Hiszen az „eljövetel”, a várakozás Jézus megszületésére, visszafogottságot, puritánságot feltételez. Szóval advent, meg vásár. Ez utóbbi joggal feltételez forgatagot is. Ami most, Pécsett, a Széchenyi téren éppen nincsen.

Pucz Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

A történelmi belvároshoz gyalog közelítve már az Irgalmasok utcájának déli végén is látszik, hogy valami zajlik a városháza előtt, a Széchenyi téren. A kis faházakban árusok szeretnék értékesíteni portékájukat. A kínálat több, mint vegyes. Sodrófától a felsőruházatig, kézműves ékszerektől a sajtolt magvakig ki-ki kedvére válogathat. Ugyanakkor konkrétan olyan dolog, ami az adventhez szigorúan köthető lenne, alig akad. Igaz, ez az időszak nem is feltétlenül a vásárlásról szólt egykoron.

A névtelenség megőrzésével, de szerettük volna megtudni, milyen kiadásokkal jár egy ilyen „kaland” a vállalkozóknak, de érdemi információhoz nem jutottunk. Az egyik házikónál, egy kedves, ámde titoktartó asszony azért azt elárulta, szerinte fele annyi lenne az emberséges összeg, mint amennyit elkértek tőlük. Mert ez így, ebben a formában, a helyi ipar apró szereplőit egyáltalán nem támogatja.

– A lényeg az, hogy nem a mostani pár hét alatt kell meggazdagodni – jelentette ki egy bajszos, jól beöltözött férfi. – A tisztességes kereskedők hosszú távra terveznek, annak van értelme. Mi most itt bemutatkozó jelleggel vagyunk, kipróbáljuk, mire jutunk. Lehet, nem keresünk rajta egy fillért sem, de megismernek minket, meg a tűzzománcainkat.

Az ajándéktárgyak után érdemes feljebb araszolni, ahol étellel, itallal várják az érdeklődőket. De még mielőtt valaki kóstolásra adná a fejét, érdemes megnézni, hogy a pénztárcája kéznél van-e. Mert az árak már Svájcot idézik, igaz, a színvonal nem rossz.

– Megjegyzést még nem kaptam az árakra, de arcokat már vágtak, amikor elolvasták a kifüggesztett listát – árulta el egy hajpántos fiatal. – Csak ma kezdtem, nincsenek még tapasztalataim, de nagyobb forgalomra számítottam.

Az érdeklődés lanyhaságának nyilvánvaló oka, miszerint 4 cent minőségi rövidital 1200 forintba kerül. Három deci forralt bort 900-ért mérnek. De egy pofás pite, benne hússal, zöldségekkel, 2950 forintért kóstolható meg. A sült gesztenye külön kategória, a kisebb zacskót 700-ért, a nagyobbat 1400-ért bárki megízlelheti. Ötezer forintnál kisebb címlettel senki se induljon el, csupán azok, akik kizárólag nézelődni szeretnének. Egy gyermekes család pedig jobb, ha legalább egy tízezressel készül erre a kirándulásra.

A kereskedők körében a hallgatás törvénye uralkodott, ezért kénytelenek voltunk cselhez folyamodni, egy olyan, a gazdasági kérdésekben jártas borászt faggatunk, aki a pénzügyeket egyetemen tanulta. Úgy vélte, nagyon kockázatos az ilyen kitelepülés. Akár „horror bérleti szerződésekről” is szólhatunk, miközben a bevétel maga a lutri. Mert az időjárás mindent keresztülhúzhat, például egy tartós téli eső elmoshatja az összes hasznot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában