Tanácsok szilveszterre

2021.12.31. 15:22

A gazda közelsége a legfőbb megnyugtató erő

A szilveszteri tűzijáték és a petárdázás amellett, hogy szórakoztató – bár a petárda az emberre is veszélyes lehet – az állattartók, főként a kutyák gazdái számára komoly kihívást jelent. A kutyák ugyanis ösztönösen megijedhetnek a hirtelen hang- és fényhatásoktól, el is menekülhetnek otthonról, ha nem vigyázunk rájuk. Farkas Tamást, a Misina Természet- és Állatvédő egyesület vezetőjét kérdeztük a legfontosabb tudni- és tennivalókról.

M. R.

Fotó: Shutterstock

– A legfontosabb, hogy ismerjük a saját kutyánkat, tisztában legyünk vele, mennyire érzékeny a zajokra. Érdemes elzárni biztonságos helyre, amely ismerős az állat számára, de nem szökhet el. Illetve, semmi nem nyugtatja meg a kutyát annyira, mint a gazdája, így, ha tudunk, legyünk ott mellette – mondta szakember. 

– Az is segíthet, ha tévét, vagy ismerős zenét bekapcsolva hagyunk a kutyának, ez részben elnyomja a külső zajokat, illetve megnyugtatólag hat a megszokott inger – tette hozzá. 

 

Farkas Tamás azt is elmondta, előfordul, hogy a kutyák zaj­érzékenysége változik, s az évek múltával egy addig nyugodt kutyát is feldúlja a tűzijáték hangja és fénye, így érdemes nagyon odafigyelni. Azért is fontos megakadályozni, hogy az állat elszökjön, mert pánikos állapotban egészen messzire is elmehet, s ha nem ismeri a környéket, nehezen talál haza, kóborolhat az erdőkben, a városban, megfelelő táplálék nélkül. 

– Egy kutya napi tíz-húsz kilométer távolságot is meg tud tenni, így előfordulhat, hogy egy pécsi állatot Komlón találnak meg napokkal később – mondta a szakember. 

 

Vannak, akik a nyugtatóra esküsznek ilyen kiélezett helyzetekben, Farkas Tamás azonban hangsúlyozta, akármilyen gyógyszert, emberi nyugtatót ne adjunk az állatnak meggondolatlanul, mindenképp konzultáljunk állatorvosunkkal. Léteznek olyan szerek, amelyek természetes hatóanyagúak, s nem ártalmasak, nem okoznak teljes bódultságot, hanem az állat ingerküszöbét helyezik csak magasabbra, ezáltal kevésbé fog megijedni az ingerektől. 

A tűzijátékok és petárdák nem csak a kutyákat, de például a lovakat is megijeszthetik, ahol több ló él, ott pedig az ijedtség az egész ménesre kiterjedhet, s az állatok akár az egész karámot is magukkal ránthatják a menekülésre késztető ösztöneikre hallgatva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!