Múltidéző

2021.12.11. 20:00

Eredetileg a Kossuth téren építették volna fel a pécsi színházat

Ha a kövek beszélni tudnának, sok mindenről mesélnének. Ez a pécsi Kossuth térre is igaz, amit 1864-ben alakítottak ki. A neve 1949-ig Majláth tér volt, majd Kossuth térre nevezték át.

Zsigmond J.

Kevesen tudják, de 1886-ban az akkori városházi vezetés tervbe vette, hogy az új pécsi színház a Majláth tér közepén létesüljön, ám mivel nem sikerült megállapodniuk a tulajdonossal, így új helyet kerestek a színháznak, a Király utcában. Az évek alatt a tér átalakult, az 1970-es években elbontották a Vadászkürt Kávéház és Szálló épületét, helyén megépült a Konzum Áruház. A tér funkciója is változott, működött itt piac, távolsági és helyi autóbusz-állomás, illetve parkoló. 2008-ban megépítették a mélygarázst, majd később áthelyezték a Kossuth-szobrot is, és a tér a gyalogosoké lett. 

 

 


Számos eseménynek is színtere volt a Kossuth tér, az 1956. október 23-i budapesti véres események után, másnap a pécsi egyetemisták, középiskolások, helyi lakosok a Kossuth-szobornál gyülekeztek. Mint lapunk 1956. október 25-én írta: a Kossuth-szobron nemzetiszínű szalag díszeleg. Felmennek az egyetemisták a zászlókkal, és egyszerre csak felhangzik a Himnusz: „Isten, áldd meg a magyart.” Egy fiatal ugrik fel a szobor talapzatára, és elszavalja versét: „Velünk, vagy ellenünk...” 

 


A rendszerváltás után a tér a nemzeti ünnepek egyik központi helye lett, illetve nem egyszer sporteseménynek is helyet adott. Rendeztek itt kosármeccseket, de focilabda is pattogott már a tér kövein, illetve 2016-ban óriási kivetőn nézhette a több ezres tömeg a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!