Erősödő közösség

2021.12.20. 14:00

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg idén a disznóvágást a vasasi füstölőnél

A vasasi füstölő már harmincegy éve nem működik. Az épületet 1920-ban a Duna Gőzhajózási Társaság építette, hogy a disznóvágások késztermékeit itt füstölhessék meg a helyiek, mivel nem mindenkinek volt otthon füstölője. 

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A füstölőt a Hrubi család üzemeltette több generáción át. A rendszerváltás utáni bányabezárás rányomta bélyegét a füstölőre is, 1989-ben az utolsó munka után, 1990. március 31-én bezárt. Az épület sokáig elhanyagolt volt, a területet benőtte a gaz, már a ház sem látszott ki belőle. Tóth Ádám, jó pár évvel ezelőtt, nekiállt kilencévesen a terület rendbetételének. Erre felfigyelt a Vasas­ért Egyesület, és segített a terület gazolásában, az épület rendbetételében. 
 

 

Szombaton hagyományteremtő disznóvágást tartottak a közelmúltban megújult füstölőnél. 
– Olyan érzésem van, hogy az itteni közösség kevésbé tart össze. Korábban a bálok összehozták a társaságot, de a hangoskodás miatt ezek megszűntek. Gondoltam, csináljunk egy disznóvágást, így a füstölőt is bemutatjuk, és egyben erősítjük az összetartást, illetve az elkészült termékeket kiszállítjuk a rászoruló családoknak – mondta a helyszínen Deák Károly, a disznóvágás ötletgazdája. 
A nap főhőse Rudi, a 140 kilós disznó volt, akit egy közeli baranyai faluban szereztek be. A vágás is a településen történt, majd felrakták az autóra és elindultak vele a vasasi füstölőhöz. 
– Igaz, Rudi a nap hőse, akkor már nem nagyon hősködött, azért meglepetéseket tudott még okozni. Alig indultunk el, mikor Rudi kicsúszott az autóból – mesélik többen is. – A fél falu segített újra felpakolni, majd elhoztuk a füstölőhöz – tették hozzá. 
 

A rendezvény jó alkalomnak bizonyult a beszélgetésre isForrás: Laufer László

A vasasi helyszínen már többen készülődtek. A fő munkát egy helyi mészáros végezte. A 140 kilós disznóból rengeteg hurka, kolbász, tepertő, szalonna készült, amit mint mondták, szétosztanak a rászoruló családoknak, illetve töltött káposztával is megvendégelik őket. 
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az idei disznóvágást, illetve egy nem különleges focimeccsre is készülnek. Deák Károly tervbe vette, hogy mivel csapatuk, a Vasasi Bányász TC csoportjuk utolsó helyén tanyázik, így jövő év elején megrendeznék a Somogy, Tolna hasonló osztályban utolsó helyen vitézkedő csapatok tornáját. Így kiderülne, hol van a régió legrosszabb csapata. 

Sonkát is formáztak darabolás közben
Forrás: Laufer László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában