Ez Pécs? Ez Pécs...

2021.12.16. 07:00

Hiába adott rá százmilliókat a kormány, lefújták a munkásszálló megépítésének projektjét

Forráshiányra hivatkozva lefújta a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. az új munkásszálló megépítésének a projektjét, pedig az előző városvezetés szerzett rá 370 millió forint kormánytámogatást.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

November elején visszafizette a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. a kormánynak azt a körülbelül 370 millió forintnyi támogatást, amelyet arra kapott a város még 2019 szeptemberében, tehát az előző városvezetés alatt, hogy egy új munkásszállót építtessen belőle Pécsen – tudta meg lapunk nemrég. 

 

A napokban a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz fordultunk, amely megerősítette értesülésünket. Válaszukból kiderült, hogy a PVH a teljes támogatási összeget 2019. szeptember 23-án megkapta, a beruházás késedelme miatt viszont többször módosítani kellett, majd a városi cég végül idén szeptemberben arról tájékoztatta őket, hogy forráshiány miatt nem valósítják meg a projektet, és visszafizetik a teljes támogatást. A beruházás nagy részét a kormány állta volna, a városnak az állami támogatás mellé körülbelül 100 millió forintot kellett biztosítania. 

 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a városházát is. Írásban küldött válaszukban azt állították, hogy a projekt a PVH új vezetésének kinevezésekor is jelentős késedelemben volt, hiszen addig még a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés előkészítése sem kezdődött meg. 

 

Emiatt rögtön kérték a kormányhivataltól a határidő módosítását, ami meg is történt, majd a kivitelezésre vonatkozó pályázat tavaly augusztusi kiírásakor – a jelenlegi városvezetés állítása szerint – kiderült, hogy a PVH előző irányítása által készített kiviteli tervek hiányosak, ezért ki kellett egészíteni őket. 

Hiába dolgoztak azonban a kiegészítéseken, hiszen a második közbeszerzési pályázatra nem érkezett egyetlen ajánlat sem, a harmadik és egyben utolsóra kapott legolcsóbb ajánlat pedig 107 millióval haladta meg a projektben rendelkezésre álló összeget. 

 

Ezek után a PVH még megpróbálta megfejni a kormányt, hátha a 370 millió után további 107 milliót kapnak onnan, de nem jártak sikerrel, a cég pedig nem tudta előteremteni a hiányzó forrást, így végül ejtette a beruházást, és minden támogatást visszafizetett a kormánynak. 

 

– Mindig más a hibás, soha nem ők – reagálta Csizmadia Péter, amikor a városháza állításaival szembesítettük. 

A Fidesz pécsi frakcióvezetője úgy fogalmazott: nagyon sajnálja, hogy a városvezetés nem vette elég komolyan a projektet, hiszen a lefújt beruházás új munkahelyeket hozott volna létre a városban. 

 

– Más városok tudtak élni ezzel a lehetőséggel, Pécs megint versenyhátrányba került, ugyanis egy nagyon fontos projekttől estünk el, meg persze az arra kapott sok száz milliós állami támogatástól – mondta Csizmadia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában