A terápia segíthet

2021.12.11. 11:30

Mélypont nélkül nincs felépülés a drogfüggőségből

Miként veheti észre egy szülő, hogy gyermeke kábítószerfüggő lett? Hogy kezelje a helyzetet, miként reagáljon, kihez forduljon? Egy fiatal volt fogyasztóval beszélgettünk, illetve a szakembertől kértünk tanácsokat.

Zsigmond József

Fotó: Keresztesi Balázs

– Kilencedik osztályban megismerkedtem a speeddel, meg az extasyval. Azokat használtam, de többre vágytam. Tizenhét évesen a kokaint céloztam meg, de kipróbáltam a kristályt, a cracket – mondta a 19 éves fiatalember, akit Janónak nevezünk cikkünkben. 
 

Két év alatt 20–30 kilót fogyott, az arca beesett. Elköltözött otthonról albérletbe, hogy ne legyen szem előtt, illetve ne otthon kelljen, mint mondta: beállnia. Volt, hogy hajnali kettőkor ment kokaint vásárolni, tudta, kihez kell bekopogni. Egyre mélyebbre csúszott, már a barátai is elfordultak tőle. 
 

– A szülők megérzésem szerint tehetetlenek. Ha drogozni akar a gyerek, akkor azt is fog. Én sokat manipuláltam őket. Ha elfogyott a pénzem, kitaláltam például, hogy ruhára kell, amit drogra költöttem. Erre egy idő után rájöttek, megkérdezték, hol a ruha – mesélte Janó, aki mindvégig tagadott szüleinek, majd egy idő után mindent elmondott. – Édesanyám kétszer kapott majdnem ideg-összeroppanást. Édesapám egy ideig nem beszélt velem, de mélyre ásott, hogy kitől, hol szereztem be a szert. A szülők hatására szakemberekhez fordultam, a Bázishoz, már két hónapja tiszta vagyok – tette hozzá. 
 

Mint a Bázis Addiktológiai Szolgálat-Pécs munkatársától, Nyuli Jánostól megtudtuk, a drogtól alapvetően megváltozik a szerhasználó viselkedése. Érdemes odafigyelni a hirtelen hangulatváltásra. Ha van szerhasználat, akkor minden tökéletes, mikor nincs, akkor az illető mélyre zuhan, remeg a keze, lába, ideges, feszült lesz. 
 

– Mélypont nélkül nincs felépülés. A szerhasználatnak vannak következményei, túl­adagolás, rosszullét. Pont amire lehet utalni, azt mondani, nincs minden rendben vele. A terápia segíthet, ahol a közösségben hasonló életutakat megélt emberekkel tud találkozni. Akik beszélnek arról, amiben most van, de arról is, hogy van lejjebb, de van kiút, felépülés – tette hozzá Nyuli János. 
 

Betegségként kezelik a problémát

 

A Bázis Addiktológiai Szolgálat-Pécs függőségek és szenvedélybetegségek kezelését végzi. A függőségre, mint a honlapjukon írják, bio-pszicho-szociális betegségre tekintenek, mely az életfolyamatokat érintő betegség, ami egyben hatással van a lélek állapotára és a társas kapcsolatokra is. A szenvedélybetegség az érintett egyén tragédiáján túl a környezete és családja életét generációkon át mérgezi. A szemléletük, hogy a betegségelven, a változás-orientált felépülési modell követésén és az önsegítő közösségekben való részvételen alapulhat a szenvedélybetegségből való tartós józanodás. A felépülésre élethosszig tartó folyamatként tekintenek, mely során az absztinencia megtartásával elsajátítható annak képessége, hogy miként lehet konstruktívan együtt élni a betegséggel, és azt tünetmentesen tartani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában