Napelem 100

2021.12.30. 07:00

Összeszedtük, mire kell figyelni a napelem támogatás igénylésénél

December 6-án eldördült a napelemes pályázat startpisztolya. Az első ütemben Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye pályázatait fogadják.

Munkatársunktól

Fotó: Nagy Gábor

– A napelemes pályázathoz csatlakozott, regisztrált kivitelezők zöme már hetek óta nagyon leterhelt, hiszen a pályázat hírére a lakosság megrohamozta őket. Így aki még most gondolkodik, hogy lépjen-e, nem egykönnyen talál szabad vállalkozót – mondja Bíró Tamás, a Solar Konstrukt Kft. értékesítési vezetője. 

Az elbírálást pontozás segíti 
A vissza nem térítendő támogatás két beruházási kategóriában vehető igénybe. Egyik a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezetét célzó napelemes rendszer létesítése; a másik a napelemes rendszer létesítése, a fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, a villamosenergia-tároló beépítése és a nyílászáró cseréje. A pályázók számára 100 milliárd forint áll rendelkezésre. 
Az pályázhat, aki az ingatlan (rész)tulajdonosa, és az abban élő valamennyi tulajdonos egy főre elosztott jövedelme 2020-ban nem haladta meg a 4,85 millió forintot. A katás és a kivás vállalkozók céges jövedelme is beleszámít az egy főre jutó jövedelembe, ha egyúttal tulajdonosok is az ingatlanban. Az elbírálást pontozásos rendszer segíti, a járás jellege és a gyermekek száma alapján szerezhető pont. Így az elbírálásnál azok lesznek előnyben, akik fejlesztendő járásban, több gyermeket nevelve, nem egyedüli lakástulajdonosként adják be a kérelmüket. A csak napelemes pályázatnál az elnyerhető támogatás bruttó 2,9 millió forint, a kombinált napelemes pályázatnál bruttó 11,3 millió. 
 

Pályázatíróra is szükség van 
A szakember hangsúlyozza: a pályázat kiírói feltételezik, hogy a pályázó magánszemély önerőből be tudja adni a pályázatát, amelyhez helyszíni felmérést követően elkészített, a vállalkozóval megkötött, előzetes vállalkozói szerződést kell mellékelnie, ahhoz pedig többféle nyilatkozat csatolandó – ezek az elmúlt hetek során többször változtak már. 
Hogy jön ide az önerő, ha egyszer úgy szól a kiírás, hogy 100 százalékban visszatérítendő a támogatás? A pályázat összetettsége miatt az esetek zömében szükség lesz pályázatíróra, akit pedig ki kell fizetni. Bíró Tamás állítja, indokolt pályázat­írót fogadni, például az előleglekérésnél. A kivitelezők általában tudnak ajánlani megbízható, gyakorlott pályázatírót, aki Szegeden átlagosan 60–70 ezer forintot kér el, erre jön még a sikerdíj. Ez azonban nem elszámolható költség. 
Az anyagköltség az elmúlt hónapokban nőtt, ez várható januárban is. Ezért előfordulhat, hogy több regisztrált vállalkozó is kihátrál a pályázatból arra hivatkozva, hogy az anyagköltség miatt meghaladja a pályázat által kiírt anyagi kereteket. Emiatt is indokolt, hogy a magánszemély előre tudja, hogy a beruházási költség belefér-e a maximális fajlagos költségekbe. 
 

Beleférnek a keretbe 
A saját fogyasztást kiváltó napelemes rendszer megpályázása, kivitelezése könnyebb feladat; energetikai tanúsítvány nélkül is megigényelhető, és elegendő hozzá az utolsó havi áramszámla. Nagy valószínűséggel az erre vonatkozó pályázati keretbe bele is fér a pályázó, nem úgy, mint a hőszivattyúval, nyílászárócserével kombinált verziónál. Több nyílászárós cég szerint jelentős önerő nélkül a pályázó nem boldogul. Kiemelendő: amennyiben a meglévő nyílászárók 51 százaléka jó állapotúnak minősül, a komplex beruházási lehetőség nem is választható. 
 

Drágulnak a rendszerek 
Harcsa-Pintér Sándor, a 3Comm Zrt. vállalkozási igazgatója szerint a legnagyobb gond mégis az, hogy a napelemárak folyamatosan emelkednek. Már októberben 25 százalékkal drágábban tudtak napelemeket beszerezni, és januárra további áremelést prognosztizáltak a gyártók. Ennek hátterében alapanyaghiány, szállítási nehézségek és drágulás áll, amit a pályázat kiírói nem vettek figyelembe. Ezért valószínűleg önerőre is szükség lesz a kivitelezéshez – mindkét pályázati lehetőségnél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!