Rock­legenda

2021.12.07. 07:00

Őszinte életrajzi könyv jelent meg Rudán Joe-ról

Nemrég került ki a nyomdából Rudán Joe életrajzi könyve, amelyből számos érdekes történetet ismerhetnek meg az olvasók. A könyv nagy értéke, hogy őszintén mutatja be a Pécshez ezer szállal kötődő rock­legenda több mint 40 éves zenei pályafutását, amely bővelkedik jó sztorikban, bulikban, de igazán nehéz időszakok is voltak.

Palotás Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

20210619 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Kalapács József és Rudán Joe akusztik koncertje a Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjában.

Fotó: Ádám János

Háromszáznyolcvan oldalon, számos ritka és különleges fényképpel mutatja be az egykor többek közt a Pokolgépben, a P.Mobilban és a Dinamitban is éneklő Rudán Joe pályafutását a nemrég megjelent kötet, amelyet stílusosan a budapesti Rockmúzeumban mutattak be pénteken. Hasonló rendezvényt ugyanezen a napon este Pécsett is tartottak, méghozzá egy koncerttel egybekötve.

A kötet szerzője, Szentesi Zöldi László író, újságíró a budapesti eseményen elmondta, négy évvel ezelőtt fogtak bele a munkába, a beszélgetések során körülbelül 20 órányi hanganyag keletkezett. Hangsúlyozta, pécsi könyvről van szó, a város ’60-as, ’70-es évekbeli hangulata, a jellegzetes figurák visszaköszönnek a műből.

Szentesi Zöldi László arról is beszélt, a könyv egyik erőssége az őszinteség, ugyanakkor szó sincs túlzott kitárulkozásról. Az író, újságíró több mint húsz évvel ezelőtt ismerte meg Rudán Joe-t egy erdélyi turné során, akit egy karizmatikus, remek embernek tart. A zenei pályafutása pedig könyvért kiáltott, tette hozzá. A Kozármislenyben élő énekes elárulta, számos sztori található a könyvben, amelyben nem csak a vidám pillanatokat elevenítik fel – mint például azt, hogyan hitette el a katonai sorozáskor, hogy mentális problémák miatt gyógykezelés alatt áll –, hanem az élet árnyoldalait is. A műben például írnak arról, hogy a rocker hosszú ideig az ital rabja volt, mostanra azonban eljutott oda, hogy évek óta nem fogyasztott alkoholt. A zenésznek egykor a jogosítványát is elvették, amikor pedig egy igazoltatás során a rendőr kérdezte, hol van a vezetői engedélye, azt felelte, maguknál.

A témával kapcsolatban Szentesi Zöldi László hangsúlyozta, erről beszélni nem szégyen, hanem dicsőség, hiszen hatalmas erő kell a mélypontról való felálláshoz. A kötetet, amelynek a zenész nemcsak szereplője, hanem szerzőtársa is, a nagyobb könyvesboltokban nem forgalmazzák, ugyanakkor az interneten és a koncerteken is elérhető a mű.

Rudán Joe 2017 után új lemezt is kiadott, amely a december 3-án, a könyvvel egy időben jelent meg. A Feketén fehéren című album tizenkét új, illetve 6 bónuszdalt tartalmaz. A hanganyag nemcsak CD-n, hanem pendrive-on is elérhető. Az album egyik, interneten elérhető dala alapján ismét egy színvonalas produktummal örvendeztette meg rajongóit a zenész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!