Szomorú egyedül az ünnep

2021.12.06. 17:30

Szegények angyalaiként tehetjük szebbé a karácsonyt

A pécsi Szent Egyed közösség idén is személyes módon kívánja szebbé tenni a karácsonyt a rászorulók számára. Anyagi felajánlások mellett egyéni meglepetésekkel segíthetünk Pécs perifériákon élő szegényeinek.

Mohay Réka

– A legszegényebbek karácsonykor maradnak leginkább egyedül. Gondoskodásunkkal és ajándékainkkal enyhíthetjük elhagyatottságukat – mondta Nagy János, a közösség pécsi vezetője.

– Minden évben december 25-én karácsonyi ebédet szervezünk hajléktalanok, rászorulók, intézetben élő idősek, szegény gyerekek és családjaik részére. Úgy tűnik, a járvány miatt idén sem ülhetünk le közös asztalhoz, de elvisszük a becsomagolt ünnepi ebédet és az ajándékokat, bejuttatjuk az intézetekbe, kivisszük az utcákra vagy az otthonaikban élők kapui elé – tette hozzá.

Ennek érdekében elindították a Szegények Angyalai programot. A Sant’Egidio közösség elnevezésű Facebook-oldalukon (mely az olasz névre utal) közzétettek egy online kitölthető űrlapot a felhíváshoz való csatlakozáshoz.

Aki feliratkozik, azt a közösség tagjai válaszlevélben tájékoztatják egy rászoruló emberről, írnak pár mondatot az illető történetéről, valamint arról, mire lenne a legnagyobb szüksége, ami segítene jobbá tenni a hétköznapjait. Így a jelentkező „angyalok” személyre szabott csomagot készíthetnek, melyet postán vagy személyesen is átadhatnak a közösség számára.

A közösség tagjai év közben is folyamatosan látogatják a Pécs perifériáján élő, rendkívül nehéz és embert próbáló körülmények között, valódi otthon nélkül élő személyeket, így jól ismerik őket és azt, hogy mi lenne a legnagyobb segítség számukra, legyen az takaró, esőkabát vagy zseblámpa.

– Pécsen szívesen fogadunk segítséget az ajándékok átadásában is, a járvány miatti esetleges korlátozások betartásával, így még személyesebb módon segíthetünk – mondta Nagy János.

Az ajándékokat legkésőbb december 17-ig várják, emellett anyagi támogatásra is lehetőség van.

A közösség munkájának legfontosabb alappillérét jelenti a személyesség. A közösség vezetője hangsúlyozta, az egyik legmeghatározóbb élmény az általuk támogatott szegények számára az, amikor valaki személyesen érdeklődik utánuk. Nagy jelentősége van annak, ha valaki tudja a nevüket, illetve valóban fontosnak tartja a hogylétüket, az életük alakulását. Egy olyan program, mint például egy egyszeri ételosztás, bár természetesen sokat segíthet, hosszú távon lelkileg kevésbé tudja megérinteni az ellátottakat. A rendszeres személyes látogatások nagy előnye az, hogy így viszont valódi emberi kapcsolatok, barátságok születhetnek.

Fiatalok is bekapcsolódnak

A Szent Egyed közösség egyre több fiatalt tudott megszólítani és bevonni a tevékenységébe. – Minden szerda délután 10–12 talpraesett, lelkes gim­nazista csatlakozik hozzánk, s együtt látogatjuk a rászorulókat. Jól viszonyulnak a szegényekhez, beszélgetnek velük, megérinti őket a sorsuk. Jó látni, hogy elkötelezettek, hétről hétre eljönnek a perifériákon élőkhöz, nem ijednek meg a nehéz körülményeket látva – mondta a közösségvezető. A gimnazisták kifejezetten érzékenyek a szegények igényeire. A szüleiktől is kérnek segítséget egy-egy felajánlás kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!