fel kell hívni a figyelmet

2021.12.03. 12:15

Változatos előadásokat tartottak a fogyatékos emberek hetén Baranyában

December 3-a 1992 óta a fogyatékos emberek világnapja. Apropóján előadásokat tartanak a Pécsi Tudományegyetem karain.

Mohay Réka

education, family and learning concept - displeased mother talking to daughter while doing homework at home

Fotó: lev dolgachov

Magdali Csaba szociális szakértőt, fogyatékosügyi koordinátort kérdeztük a program kapcsán.

A fogyatékos emberek hetének egyik fő célja, hogy minél több csatornán találkozzanak a hallgatók a témával. Az egyetemen oktatott tudományokhoz kötődő programokat szerveztek. Elengedhetetlen, hogy információval és attitűddel rendelkezzünk, hogy segítséget nyújtsunk és megkönnyítsük a fogyatékossággal élők életét.

A rendezvénysorozaton nyílt előadásokat is tartottak. Diszlexia és nyelvtanulás címmel zajlott workshop a PTE TTK-n, ahol a cél a jövő pedagógusainak és a jelen „diszes”-einek való segítségnyújtás volt. Arról is szó esett, hogy a különleges igényű diákok számára szükséges tanulási módszer kedvező lehet a többi tanuló számára is.

A jogi karon a résztvevők egy fogyatékkal élő gyermeket érintő tárgyalás alakulásába tekinthettek be. Láthatták, mennyire fontos a szülő, a család, a szociális munkás, a pedagógus, az orvos, a pszichológus, a fejlesztőpedagógus, a gyermekvédelmi szakember, a rendőr, a jogász és szakmai specialista megfelelő hozzáállása és összefogása.

– Azok az egyetemisták, akik például diszlexiával élnek, gyakran magas intellektusúak. Van, aki TDK-t is nyert – mondta a rendezvény koordinátora, Magdali Csaba. – Gyakori kihívás a társadalmi stigmatizáltság és a negatív megítélés.

Ezért is elengedhetetlen a fogyatékosságok megismerése, s az, hogy ne tabuként kezeljük, hanem törekedjünk megérteni a speciális igényeket, illetve az oktatásban is alkalmazkodni kell a helyzetből fakadó kihívásokhoz.

Akadály nélkül

A fogyatékossággal élőket több egyesület is segíti Baranyában. Ilyen szervezet a People First egyesület, akik az akadálymentességet szem előtt tartva folyamatosan frissülő adatbázist tartanak fenn arról, hogy a pécsiek és a Pécsre látogató turisták milyen éttermekbe, közintézményekbe, turisztikai látványosságokba juthatnak el akadálymentesen, továbbá arról is, hogy mely turistaútvonalakat lehet gond nélkül bejárni a környéken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!