Jótét lelkek

2022.01.19. 18:27

A baranyai házaspár nem nézhette tétlenül az állatok szenvedését

A mecsekszabolcsi Hachiko Állatvédő Egyesület 2016 óta működik, az alapító házaspár, Pintér László és Pintérné Tavali Irén ezt megelőzően, szeretetből kezdett el állatokat menteni.

Mohay R.

Mára hivatalos, profi egyesületté váltak, s a megmentett állatok jólétére kiemelt figyelmet fordítanak. 
– Jelenleg 34 kutya és 48 macska van nálunk. Hivatásos trénerek segítenek szocializálni őket, hogy örökbe fogadhatóvá váljanak – mesélte Pintérné, akik férjével saját költségeikből, takarítócégük mellett hozták létre az egyesületet.  – Aki igazán szereti az állatokat, nem tudja tétlenül nézni a szenvedésüket – fogalmazott. 

 

Megtudtuk, sajnos nem ritka, hogy egy-egy kutyát illegális viadalokra kényszerítenek, s az is előfordul, hogy gazdája elhanyagolja, éhezteti, ilyenkor tud segíteni az állatmentő egyesület. 
– A járvány miatt is egyre több az utcára került állat. Nemegyszer a tulajdonosok adják be őket hozzánk. Megesik, hogy valaki a bezártság alatt vett állatot, de most, hogy újra lehet utazni, kimozdulni, megválnak tőlük – számolt be Pintérné Tavali Irén. Az is előfordul, hogy a felnőtt állattól megválnak, s inkább új kölyköt vesznek helyette. 

 

A téli időszak sem könnyíti meg az állatok életét, előfordul, hogy befagy az itatótál vize. – Adjunk nekik este meleg ételt és meleg vizet, így elkerülhető ez a probléma – tanácsolta. 

 

A hidegben az állatok is jobban érzik magukat a házon belül, s az is segíthet, ha megfelelő kabátot adunk rájuk a fagyok idején. 
Az egyesület által megmentett állatokat örökbe is lehet fogadni, azonban ez több lépésből álló folyamat. A leendő gazdának több alkalmat is teremtenek, amikor találkozhat a kutyával vagy macskával, hogy kiderüljön, jól kijönnek-e egymással, továbbá az állat leendő új otthonát is megtekintik, megfelelők-e a körülmények. 

 

– Minden állatot tesztelünk a legfőbb betegségekre, így egészséges állapotban kapják meg őket az új gazdák – mesélte Pintérné, s azt is elmondta, hazai és külföldi, svájci örökbefogadók is szoktak jelentkezni a jószágokért, akik életét ezt követően is nyomon követik, tartják a kapcsolatot új gazdáikkal. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!