Elgondolkodtató

2022.01.19. 20:00

A Gyurcsány-vonallal működik együtt a városházi sajtó

Miközben az önkormányzati választás óta a kormány 8,5 millió forintot költött el a városi önkormányzat sajtójában hirdetésekre, addig a városi kommunikációs cég a DK-hoz közelálló fővárosi cégnek fizet másfél millió forintot tartalmakért. A cég vezetője Gyurcsány Ferencről szóló könyvet is szerkesztett, de feb-tagként segítette a pártelnök vállalkozásának tisztaságát is.

Bóka Máté

Fotó: L.L.

Kis-Moszkvaként tartották számon a baranyai megyeszékhelyt még 2009 előtt, majd pedig a 2019-es baloldali hatalomváltás után ismét ezt a jelzőt aggathatták Pécsre. A szocialista befolyás a városházán és a cégeknél tetten is érhető, éppen ezért nem volt az sem meglepetés, hogy a magát "függetlennek nevező", de baloldalnak, szocialistáknak kedves sajtótermékektől igazoltak le médiamunkásokat a városházára. 

 

Az RTL Klub egykori helyi tudósítója, Marton Ferenc lett Péterffy Attila polgármester sajtóreferense - aki nem mellesleg már a pécsi hőerőműnél is vele harcolt a multicég érdekeiért -, a helyi MSZP-közeli laptól érkezett a sajtókapcsolati tanácsadó, Barabás Béla - már ha ezt valaki elhiszi, akkor egy korábbi közlés szerint 100 ezer forintot kap havonta a "munkájáért" -, míg az önkormányzati lapok vezetését megemelt fizetésért megkapta a balliberálisok kedvenc lapjától érkező Nimmerfroh Ferenc. 

 

A szocialista-DK-s politikusok természetesen működtették az elmúlt években kiépült médiahálózatukat is, ami akkor volt igazán hasznos, amikor a saját politikai ellenfeleiket kellett lejáratni, vagy éppen a kormányt valamilyen politikai okból támadni. Ez utóbbiban aztán rendkívül tevékenyen vettek részt az adófizetők pénzéből fenntartott városházi orgánumok. 

 

Az állítólagos kormányzati elvonások, "kivéreztetés" bemutatásában élen járt a magát "független-objektív" színben láttató városházi sajtó is, igaz, kiderült 2019-es baloldali fordulat óta csak hirdetéseken keresztül a kormány közel 10 millió forintot fizetett az önkormányzati lapoknak. 

 

Mindeközben a városházi sajtó a Gyurcsány-vonallal húzta szorosabbra a kapcsolatát: közel 1,5 millió forintos szerződést kötöttek egy fővárosi céggel, hogy az tartalmakat szolgáltasson nekik. A "vállalkozás" mögött az egyik fővárosi DK-s kerület volt kabinetvezetője, Merényi Miklós áll. A baloldali újságíró szerkesztőként jegyez egy könyvet is Gyurcsány Ferencről, de a volt MSZP-s, jelenleg DK-s pártelnökhöz köthető Altus Rt.-ben  felügyelőbizottsági tag is volt.

 

Kérdeztük Nimmerfroh Ferenc főszerkesztőt, hogy szerinte az ősz óta tartó együttműködés mennyire bizonyul hasznosnak, de ő inkább hallgatott. 

 

A baloldaltól nem függetlenek

Érdekesség, hogy a szocialista-DK céljainak megfelelően cselekvő városi lapoknál az önkormányzati közlekedési cégnél tartott demonstrációról nem írtak egy sort sem, ahogyan arról sem, hogy  a cégvezér bunkónak és primitívnek nevezte az önkormányzati cég dolgozóit. 

 

A városházára Népszavát járathatnak 

Információink szerint a magát a kampányban még függetlennek nevező pécsi polgármester hivatalába és több önkormányzati céghez is a szocialista párt szócsöveként számon tartott, a vállaltan baloldali Népszavát járatják. Az elfogult lapot Leisztinger Tamás szocialistákhoz kötődő oligarcha birtokolja az egyik cégén keresztül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!