Kell vagy sem?

2022.01.28. 17:30

A jog nem írja elő, de a szülő hiányolja a taxiból a gyerekülést

Olvasóink jelezték, nehézséget és aggodalmat okozhat, hogy a taxikban nincs gyerekülés – utánajártunk az erre vonatkozó jogszabályoknak és taxisofőröket is megkérdeztünk.

Mohay Réka

Ha gyereküléssel érkeznek a szülök, természetesen beszerelik az autóba

Forrás: MW

Ha gyereküléssel érkeznek a szülök, természetesen beszerelik az autóba

Forras: MW

A KRESZ szerint a hátsó ülésen a 135 cm alatti gyermekek csak gyermekbiztonsági rendszerben utazhatnak – ez alól azonban a taxik kivételt képeznek, számukra nem kötelező gyerekülést vagy magasítót tartani az autóban. 

 

– Sajnos nem tudjuk biztosítani, hogy egy, vagy akár több gyerekülés legyen a csomagtartóban, mert az elsődleges szempont nálunk az, hogy legyen elég hely az utasok bőröndjei, táskái számára – mondta a sofőr. 

– Hiába nem kötelező, ha mégis baleset történik, nem az fog számítani, hogy egyébként mennyi szabad hely volt a csomagtartóban – érvelt egy több gyermeket nevelő édesanya. 

 

Egy népszerű pécsi taxitársaság sofőrje azonban hangsúlyozta, ha valaki így szeretne gyermekkel utazni, a magával hozott biztonsági gyerek­ülést természetesen beszerelik a sofőrök az utazás idejére – úgy tűnik, ez lehet a jelen helyzetben a legbiztonságosabb megoldás. 

 

A taxisoktól megtudtuk, általában néhány kilométeres utakról van szó, így ha sürgős esetben a szülőnél sincs gyerekülés, mégis mindenképp taxiba kell ülniük, valamilyen alternatív módon szokták a gyerekek hátsó ülésen való utaztatását megoldani, a kicsit a derekánál, hasánál valamiképp átkötve a biztonsági övvel, vagy esetleg táskával, ruhadarabokkal magasítva az ülésén – bár ez nem a legbiztonságosabb, a megkérdezett sofőrök szerint eddig nem tapasztaltak még balesetet. 

 

– Érthető, ha aggodalmat vált ki a szülőkből, ha nincsen megfelelő ülés a gyermeknek, azonban mivel a jogszabály nem teszi ezt kötelezővé, nem is kérhetők számon a taxitársaságok – fogalmazott a kérdést illetően egy tapasztalt közlekedési jogász. 

– A taxisoknak időbeli és anyagi veszteséget is okozna az ülés ki- és beszerelése, ezért sem tartanak. Az kompromisszumos megoldás lehetne, ha minden társaságnál egy-egy erre kijelölt sofőrnél elérhető lenne a gyerekülés, ez talán a forgalmukon is lendíthetne – állapította meg a jogi szakember. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában