Madárbarát beavatkozások

2022.01.07. 18:28

A madarakra készült az új szigetelési technika Babarcon

A korábbi években több olyan eset történt a megyében, ahol a ragadozó madarak pusztulását az elektromos hálózat okozta. A legkritikusabb helyzet a megye déli részein volt.

Zs. J.

Forrás: MW

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei csoportja az áramszolgáltatóval bejárta a területeket, hosszabb egyeztetést folytattak, aminek hatására elvégezte az áramszolgáltató a szükséges óvintézkedéseket, beavatkozásokat, hogy kevesebb vagy egyáltalán ne legyen madárpusztulás áramütés miatt. 

A madárbarát beavatkozásoknak köszönhetően gyakorlatilag minimálisra csökkent a madarakra különösen nagy veszélyt jelentő középfeszültségű oszlopok, oszlopszakaszok száma. Példaként említve, Kislippó közelében a szigetelt villanyoszlopon kiülőszerkezetet alakítottak ki, illetve Gerde, Görcsöny-Kisdér, Sásd környékén az oszlopok szigetelését végezték el. 

Forrás: MW

A madártani egyesület munkatársai tavaly év végén több távvezeték nyomvonalait ellenőrizték (Kölked–Mohács–Nagynyárád illetve Pellérd–Kővágótöttös) és a vizsgált szakaszokon csak elvétve találtak madártetemet, igaz, hozzátették, hogy a tavalyi évben kevesebb volt a pocok, ami az egyik táplálékát jelenti a ragadozó madaraknak. 

 

Egy baranyai újdonságról is beszámoltak. 

– Babarc külterületének egyik transzformátoroszlopán olyan új szigetelési technikát alkalmazott kísérleti jelleggel az áramszolgáltató, ami már a kisebb termetű madarak számára is biztos védelmet nyújt – emelte ki közleményében a madártani egyesület. Mint érdeklődésünkre közölték, ezt az oszlopot kéthetente ellenőrizték az átalakítás után, és azóta madárpusztulást nem tapasztaltak. Vagyis elmondható, a babarci új szigetelési technika bevált. 

 

Egy problémás helyet azért még megemlített a madártani egyesület a megyében. Garé közelében egy transzformátoroszlop miatt számos madárpusztulást tapasztaltak. Kányák, hollók, ölyvek pusztultak el. Mivel mint megemlítették, ez idegen tulajdonú hálózat, emiatt felhívták a természetvédelmi hatóság figyelmét a problémára, hogy a tulajdonost kötelezzék az oszlop és az ide vezető hálózat leszigetelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!