Hitélet

2022.01.02. 09:59

A pandémia alatt se tétlen a kórházlelkészség

Adventi koszorúkkal és saját kezűleg készített karácsonyi díszekkel köszönték meg a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség munkatársai az ápolók, orvosok, időseket gondozók áldozatos munkáját az adventi időszakban – a PTE Klinikai Központ, a Szekszárdi Balassa János Kórház és a Komlói Kórház számára, valamint több pécsi idősek otthonába is juttattak az ajándékokból.

W. K.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészséget dr. Udvardy György megyés püspök alapította meg azzal a céllal, hogy az egyházmegye területén lévő kórházakban fekvő betegek, rászorulók lelki gondozását és szentségi pasztorációját megszervezze és ellássa. A szolgálat 2016 januárjában indult – lelkigondozók és önkéntes beteglátogatók heti rendszerességgel meglátogatták a betegeket, segítő beszélgetés keretében, együtt érző figyelemmel és érdeklődéssel meghallgatták szenvedő embertársaikat. A betegek hozzátartozóinak és a kórházi dolgozóknak is segítséget nyújtottak, illetve megszervezték, hogy a betegek, ha kérték, az egyház megerősítő szentségeihez járulhassanak. 

Most azonban, a pandémia miatt, a kórházlelkészség munkatársai és önkéntesei nem végezhetik szolgálatukat a megszokott módon, nem látogathatják a betegeket a kórházakban, illetve az idősek otthonában sem. Ugyanakkor rendszeresen vesznek részt különböző képzéseken, zarándoklatokon, tartanak lelki napokat, s imádkoznak a súlyos betegségben szenvedőkért. 
 

– A látogatási tilalom miatt jelenleg a világi munkatársak nem látogathatják a betegeket, sürgős esetben azonban papjaink felkeresik a kórházi osztályokon ápoltakat, kiszolgáltatják nekik a betegek szentségét, áldoztatnak. A diszpécserek a nap minden peréceben, 0–24 óráig fogadják az ilyen igényű hívásokat a kórházlelkészség ügyeleti számán – emelte ki a Pécsi Egyházmegye. 
Azok pedig, akik lelki támogatásra, megerősítésre vágynak, és szeretnék, hogy meghallgassák őket, hétköznapokon 9 és 13 óra között a Lélekerősítő szolgálat vonalát hívhatják a 06-72/513-030-as telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában