A nyelvtanulást is segítik

2022.01.21. 13:48

A pécsi iskolák rendszeres vendégei az amerikai előadók

Pécset nemcsak az egyeteme teszi nemzetközi várossá, de az American Corner is segít a fiataloknak és a tudományos szakembereknek a nyelvtanulásban, a kultúrák közti párbeszédben.

Mohay Réka

A nyelvtudás szintjétől függetlenül várják és segítik az érdeklődőket az American Cornerben

Forrás: A. C.

Hazánkban Pécsen hozta létre az USA Külügyminisztériuma az első American Cornert, mely 2004 óta működik, s jelenleg a Zsolnay Negyedben várja az érdeklődőket. 

 

Az American Corner az angol tanulásban is fontos segítséget jelent, ugyanis anyanyelvi előadók tartják a programokat. 

Vezettek üzleti kurzust, ahol az amerikai típusú önéletrajz­írás tudnivalóiba avatták be a fiatalokat, s a meggyőző angol nyelvű kommunikáció fortélyait is tárgyalták. Segítenek tanulmányi tanácsadással is azoknak, akik az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni vagy kutatni. 

 

Idén angol nyelvű társalgási klubbal, nyelvvizsga-felkészítő workshoppal is készülnek, valamint előadássorozatot tartanak az amerikai és magyar kulturális hasonlóságok és különbségek feltérképezésére. 

– Sok amerikai kutató, művész és tudományos szakember érkezik Pécsre a Fulbright-ösztöndíjprogram keretén belül. Ők előadásokat tartanak a helyi középiskolákban és az egyetemi karokon, szakterületüktől függően – számolt be Nagy Zsuzsanna irodavezető. 

 

Nemrég egy New York-i biológus tartott előadásokat a középiskolásoknak a fermentálás kapcsán, de a NATO civil katonai együttműködési csapatától is érkeztek előadók a városba. 

– Ingyenes könyvtárat is üzemeltetünk, amelyet használhatnak az érdeklődők. A számítógépeinken amerikai tudományos adatbázisok, folyóiratok, cikkek is hozzáférhetők – mondta az iroda vezetője. 

 

– Az egyetemmel és iskolákkal sikerült jó kapcsolatot kialakítanunk, s igen nagy az érdeklődés a programjainkra – fogalmazott Nagy Zsuzsanna. 

Jelenleg korlátozott számban fogadnak érdeklődőket, ezért előzetes regisztrációt kérnek a látogatóktól. 

 

Életszerű témákkal várnak mindenkit

Az angol nyelvi társalgási klub minden szerdán háromnegyed ötkor kezdődik az American Corner irodájában. A beszélgetést hétköznapi témák alapján vezeti Peter Sabath, a PTE Idegen Nyelvi Központ munkatársa, kutatója. Legutóbb az újévi fogadalmak hatásáról, pszichológiájáról volt szó. A klubon bárki részt vehet, függetlenül attól, hogy kezdő vagy haladó angol nyelvtudású. A program arra is lehetőséget teremt, hogy külföldi egyetemi hallgatókkal beszélgessünk, megismerve a városunkban tanuló sokszínű kulturális háttérrel érkező fiatalokat. A beszélgetés kötetlen, de mindig egy adott téma mentén halad, s anyanyelvi cikkek, videók is helyet kapnak a programban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában