Egymást érik a dugók

2022.01.21. 17:30

A telezöld veszélyessé teszi a pécsi közlekedést

Gyalogosok és sofőrök egyaránt szembesülnek nap mint nap a veszélyes kereszteződések és gyalogátkelőhelyek okozta problémákkal, illetve a forgalmat korlátozó megoldásokkal.

Mohay Réka

Fotó: LL

 A megyeszékhely olyan központi helyszíneire fókuszálunk, ahol nehezített a biztonságos és zökkenőmentes közlekedés. A gyalogosok szempontjából kellemetlen a Kodály kollégiumnál lévő átkelőhely. 

– A kora esti órákban mögöttem ütöttek el egy gyalogost ezen a zebrán. Szerencsére nem történt nagy baj, de ez akkor is döbbenetes – mesélte egy pécsi lakos. 

 

Olvasóink elmondása alapján a Török kútnál és a közelében lévő Ágoston téri templomnál is veszélyes az átkelés, ugyanis az autóvezetők gyakran nem állnak meg a zebráknál, így ha a gyalogos nem elég óvatos, bajba kerülhet – többen is jelezték, hogy kis híján elütötték őket itt. 

– A sofőrök türelmetlenek, nem akarnak fékezni, ez okoz gondot a Török kútnál és az Ágoston térnél is. De ez a két helyszín még lampionos kerti parti ahhoz képest, ami a Honvéd utca és a Szigeti út kereszteződésénél van – sérelmezte egy taxis. 

 

– A Honvédról a Szigetire, főleg, ha balra kanyarodva a belváros felé megyünk, csak repülőrajttal lehet ráfordulni, minden kitörés életveszélyes és kockázatos – mondta, s hozzátette, csak akkor tud biztonságosan kanyarodni a reggeli és délutáni csúcsforgalomban, ha az átkelő gyalogosok megállítják a Szigeti úti forgalmat. 

– Ha közlekedési lámpákat tennének ki, az megszüntetné a veszélyt – állapította meg. 

Olvasóink azt is jelezték, hogy a Petőfi és a József Attila utca kereszteződése is nehezített terep. Ha autóval a Petőfi utcáról balra akarunk kanyarodni a Hullámfürdő felé, akkor egyszerre kell haladni a szemből egyenesen érkezőkkel, ez hosszú kocsisort eredményez. 

 

A gördülékeny forgalom is akadályozott több helyen. Nehezített a közlekedés a Bajcsy-Zsilinszky utcánál, amikor a Kossuth tér felől, északról érkezve jobbra fordulnánk a Nagy Lajos király útjára. A zebrán átkelő gyalogosokat ugyanis együtt engedi át a lámpa a jobbra forduló járművekkel. Egy gyakran arra járó taxis elmondta, a jobbra kanyarodó autók közül legfeljebb egy tud átérni ezen az átkelőn, ha nem akarja veszélyeztetni a járókelőket. 

– Ez persze gyakran oda vezet, hogy a sofőrök átszabálytalankodnak a gyalogosok között. Sokszor a jobbra kanyarodók annyira feltartják a forgalmat, hogy a Kossuth téri lámpáig ér a kocsisor. Nemrég három csuklós busz is bent ragadt – panaszkodott a rutinos sofőr. 

– Régebben itt nem engedték együtt menni a jobbra kanyarodókat a gyalogosokkal, ez most is sokat segítene – tette hozzá. 

 

Mint kiderült, ez az átkelő a gyalogosoknak is stresszforrás, ugyanis rendkívül rövid idő áll rendelkezésre az átkeléshez, és a járókelők közt manőverező sofőrök külön veszélyt jelentenek. 

A város önkormányzata az elmúlt időszakban több gyalogátkelőhelyet is átalakított a biztonságosabb közlekedés érdekében, de a fenti beszámolók alapján maradtak még további feladatok. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában